U trendu

Nafta poskupela na ekonomske vesti iz Kine

LONDON – Cene nafte su danas porasle jer su podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji i maloprodaji nadmašili očekivanja.

Ipak, veći skok cena „crnog zlata“ ograničili su podaci koji su ukazali na najsporiji kvartalni privredni rast Kine u poslednjih nekoliko decenija.

Cena severnomorske nafte „brent“ skočila je za 43 centa ili 0,64 odsto na 67,15 dolara, dok je američka „laka“ nafta (WTI) poskupela za 35 centi ili 0,58 odsto na 60,56 dolara za barel, javlja njujorška agencija „Blumberg“.

Cene obe vrste nafte su prošle nedelje zabeležile najveće nedeljne dobitke u tri sedmice zbog smanjenja američke proizvodnje „crnog zlata“ i tenzija na Bliskom istoku.

Privredni rast Kine od 6,2 odsto u drugom kvartalu 2019. godine, najslabiji u 27 godina, probudio je zabrinutost u pogledu trgovinskih tenzija između Pekinga i Vašingtona i povećao mogućnost da će toj azijskoj zemlji možda biti potrebno više podsticaja za pokretanje ekonomije.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u najnovijem mesečnom izveštaju istakla da će obimna proizvodnja nafte i usporen privredni rast prouzrokovati prezasićenost na tržištima i tokom 2020. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar