najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nafta u četvrtak poskupela najviše od 2009.

Nafta je u četvrtak poskupela za više od 10 odsto što je najveći dnevni skok njene cene još od marta 2009. godine.

Do poskupljenja je došlo zbog skoka indeksa svetskih berzi i zbog izveštaja o tome da je privreda SAD rasla brže u drugom ovogodišnjem kvartalu nego što se predviđalo.

Nafta američke proizvodnje je poskupela za 3,96 dolara, ili 10,3 odsto, na 42,56 dolara za barel na berzi u Njujorku. To je najveći skok od 12. marta 2009. godine, kada je nafta poskupela 11 odsto. 

Cena sirove nafte tipa Brent je porasla za 10,3 odsto, na 47,56 dolara po barelu u Londonu.

Cena nafte je ranije opala na najniži nivo za šest godina zbog opšte hiperprodukcije i zabrinutosti za stanje privrede Kine.

Smatrajući da je skok cene nafte bio posledica rasta glavnog kineskog berzanskog indeksa koji je u četvrtak porastao najviše za osam nedelja, analitičari ne vide ništa što bi ukazivalo na dugoročni rast cene nafte.

„Jedan dan porasta u moru konzistentnog letošnjeg pada cene, ne znači da predstoji poskupljenje sirove nafte ili benzina“, rekao je Tom Kloza, šef za analize energeata u Službi za informacije o ceni nafte (Oil Price Information Service).

Američki potrošači i dalje mogu da očekuju oštro niže cene benzina ujesen.

Prosečna cena galona benzina u SAD je u četvrtak bila 2,53 dolara (0,56 evra, odnosno 67,5 dinara za litar), što je 90 centi manje nego pre godinu dana.

Kloza predviđa da će cena na pumpama u SAD od septembra do decembra opadati za po 12 do 17 centi mesečno.

Rast cene nafte u četvrtak je podstaknut i pozitivnim ekonomskim vestima iz SAD. Vladin izveštaj je pokazao da je američka privreda porasla za 3,7 odsto u drugom kvartalu, znatno bolje od prvobitne procene rasta 2,3 odsto.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike