U trendu

Nagrada od milion $ za pretvaranje ugljen-dioksida u gorivo

DARMŠTAT – Kompanija Merck, jedna od vodećih svetskih naučnih i tehnoloških kompanija, dodelila je nagradu „Uvid u budućnost 2022“ (Future Insight Prize) u kategoriji Energija direktoru nemačkog Instituta za mikrobiologiju Maks Plank Tobiasu Erbu za projekat pretvaranja ugljen-dioksida u pentadekan, koji je glavna komponenta dizel goriva.

Nagrada od milion evra dodeljena je na naučnoj konferenciji „Radoznali 2022 – Uvid u budućnost“ u Darmštatu u Nemačkoj.

Nagrada je dodeljena za inovativna rešenja Tobiasa Erba koja omogućavaju pretvaranje ugljen-dioksida u korisne hemijske proizvode, koji se mogu koristiti kao sirovina za gorivo.

Projekat Tobiasa Erba pokazao je da se CO2 može direktno pretvoriti u pentadekan, glavnu komponentu dizel goriva, kao i u poliketid koji deluje kao prekursor antibiotika.

Koristeći sintetičku biologiju, njegov tim naučinika otkriva i kombinuje biokatalizatore kako bi se omogućila efikasnija fiksaciju ugljen-dioksida.

„Tobias Erb je uspeo da redizajnira fotosintezu, kako bi čovečanstvu obezbedio pretvaranje ugljen-dioksida u korisne proizvode“, rekla je generalna direktorka kompanije Merck Belen Garijo

Erb je rekao da je njegovo istraživanje u laboratoriji povezuje biologiju i hemiju i usredsređuje se na otkrivanje i inženjering novih enzima koji konvertuju ugljen-dioksid i njegovu dalju upotrebu u projektovanoj i veštačkoj fotosintezi.

„Ove godine, videli smo kako je naučni tim koristio inspiraciju iz prirode, iz načina na koji biljke i mikrobi pretvaraju ugljen-dioksid u energiju, a koji može dovesti do održivog goriva budućnosti koje bi moglo zadovoljiti naše rastuće potrebe za energijom”, rekla je direktorka kompanije Merck za jugoistočnu Evropu Ina Bulat.

Koristeći pristup „metaboličke retrosinteze“, Erbov istraživački tim je dizajnirao i realizovao veštačke puteve fiksacije CO2 koji su efikasniji od prirodne fotosinteze, navodi se u saopštenju.

Tim naučnika se trenutno fokusira na implementaciju ovih sintetičkih puteva u živim ćelijama.

Atmosferski ugljen-dioksid je glavni izvor ugljenika za život na Zemlji.

Njegovu koncentraciju u zemljinoj preindustrijskoj atmosferi regulisali su, između ostalog, fotosintetički organizmi.

Zbog delovanja ljudi, koncentracija ugljen-dioksida u zemljinoj atmosferi je porasla i trenutno oko polovina ugljen-dioksida oslobođenog sagorevanjem fosilnih goriva ostaje u atmosferi i ne apsorbuju ga vegetacija ili okeani.

Povećanje atmosferskih koncentracija ugljen-dioksida i drugih dugotrajnih gasova staklene bašte pojačalo je njihovu apsorpciju i emisiju infracrvenog zračenja, uzrokujući porast prosečne globalne temperature od polovine 20. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar