U trendu

Nagrada „Vajfert“ za 15 društveno odgovornih kompanija

BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan uručio je danas nacionalnu nagradu „Đorđe Vajfert“ za društveno odgovorno poslovanje predstavnicima 15 kompanija i istakao da je privreda, a posebno domaće kompanije, suštinski najznačajniji motor u zaštiti životne sredine i napretka Srbije.

„Nema društveno odgovornog poslovanja, ali ni konkuretnosti ako se ne vodi računa o ekologiji. Domaće kompanije i domaći investitori koji postižu i promovišu ekološke standarde najvažniji su za razvoj i napredak Srbije“, rekao je Trivan na svečanosti u Privrednoj komori Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Ukazao je da smo zahvaljujući ekstremno brzom tehnološkom napretku u poslednjih 200 godina devastirali planetu i naglasio da klimatski ekstremi svakodnevno svedoče koliki je uticaj energetskih industrija, fosilnih goriva i gasova na efekte staklene bašte.

Ministar je upozorio da, uprkos savetima ekologa širom sveta, različitim rezolucijama i preporukama međunarodnih organizacija i Svetske organizacije za životnu sredinu da se smanje efekti staklene bašte, srednja godišnja temperatura raste.
„Motor promena i pozitivnih i negativnih u svetu su kapital i profit i vlasnici kapitala“, rekao je Trivan i dodao da ohrabruje što je u poslednjih godinu, dve došlo do promene snaga, te da dolazi do konsenzusa između vlasnika kapitala i svih onih koji se bore za opstanak i zdravlje planete Zemlje.

Ministar je, uručujući priznanja, zahvalio kompanijama koje su pokazale da odgovornim poslovanjem i odnosom prema društvu i zajednici doprinose napretku Srbije.
Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“, koju već sedam godina dodeljuje PKS, odlukom žirija, dobili su „DM DROGERIE MARKT“ Beograd, „Metalac“ Gornji Milanovac, „NIS“ Novi Sad, „Tarket“ Bačka Palanka, „Telekom Srbija“ Beograd, „Bosis“ Valjevo, „Manpover“ Novi Beograd, Specijalna bolnica ČIGOTA Zlatibor, „TeleGroup“ Beograd, „Vega IT Sourcing“ Novi Sad, „GSK“ Novi Beograd, „Infostud 3“ Subotica, „Neofyton“ Novi Sad, „Novitet“ Žitkovac i Omladinski edukativni centar iz Niša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.