U trendu

Nagrade „Planeta Biznis“ dobili Filpović, Zoja Kukić i ĐOR

BEOGRAD – Ekonometar i Magazin Biznis dodelili su u Beogradu obeležavajući 15 godina rada nagrade „Planeta Biznis“ menadžeru Draganu Filipoviću, Zoji Kukić iz Startita i Digitalne Srbije i osiguravajućoj kući ĐOR.

Filipović koji je sada na čelu „Generali osiguranja“ 26 godina je gradio karijeru menadžera u više uspešnih kompanija u Srbiji, Zoja Kukić nagradu je dobila za preduzetnički angažman u razvoju startapa kroz organizaciju „Digitalna Srbija“, a Đorđo Markeđani, direktor ĐOR-a, nagradu je primio za kompaniju koja je imala najviši iznos donacija u Srbiji u 2019. godini.

Specijalna priznanja za doprinos preduzetništvu dobila je vlasnica čačanske firme Desert Zorica Selaković i direktor regionalne privredne komore u Leskovcu Goran Jović za sertifikaciju prehrambreni proizvoda i unapređenje regionalne saradnje.

Posle dodele Filipović je rekao da je 2019. godina bila godina rekorda za „Generali“ i dodao da je posebno zadovoljan povećanjem zadovoljstva zaposlenih i klijenata što je fokus osiguravajuće kompanije.

Zoja Kukić setila se da je u vreme lansiranja Startita termin startap bio gotovo nepoznat a da se u međuvremenu IT industrija u Srbiji uvećala 7-8 puta.

Ona je pozvala okupljenje biznismene da razmisle o ulaganju u startape i da se jave Digitalnoj Srbiji koja uvek ima ideja.

ĐOR je prošle godine pomogao srpsko društvo sa 900.000 evra a primajući nagradu Markeđani je rekao da je to urađeno kroz 430 projekata i aktivnosti u Srbiji.

Istakao je dugoročnu saradnju sa Olimpijskim komitetom, NAVAK-om i Beogradskim festivalom igre.

On je najavio da će podrška biti nastavljena jer je reč o strateškim opredeljenjima ĐOR-a.

Zorica Selaković čiji Desert se razvija od 1991. godine pozvala je mlade preduzetnike da pokrenu biznis, da se ne boje i da veruju u sebe, a Jović je pozvao Ekonometar i Magazin Biznis da i dalje kao što su prepoznali značajan uspeh u Leskovcu nastave da podržavaju privredne uspehe van Beograda.

Glavna urednica Radojka Nikolić rekla je da je misija Ekonometra i Magazina Biznis da se i dalje radi na pomeranju odnosa u društvu prema ekonomiji i ekonomskim temama.

Dodala je da smo uprkos značajnim uspesima tokom više godina prilično nisko i dalje, i poželela veće stope privrednog rasta da bi došlo do bržeg razvoja.

Ona je podsetila na reči Jovana Cvijića da smo narod koji voli da priča da radi i onda da pomisli da je to i uradio.

„Tu matricu moramo da promenimo i za sve će biti bolje“, rekla je ona.

Na panelu tokom proslave javni razgovor o privredi Srbije nekad i sad vodili su lice sa prve naslovne strane tadašnji ministar privrede i privatizacije Aleksandar Vlahović i sadašnji predsednik Privredne komore Srbije i lice sa najnovije naslovnice Marko Čadež.

Vlahović je rekao da su pored završetka strukturnih reformi za dalji razvoj privrede Srbije pored investicija ključna reč institucije koje bi se morale aktivirati na zaštiti ugovora, svojine, kroz efikasnije pravosuđe…

On je rekao da je Srbija za 15 godina više nego duplirala svoj BDP i dodao da bi sa stopama od sedam procenata rasta u sledećih 10 godina mogla da ga još jednom duplira.

Čadež je rekao da Srbija sada ima zdrav rast i dodao da bi trebalo sa privrede zasnovane na investicijama trebalo da se razvijamo ka privredi zasnovanoj na znanju, a kao primer je naveo uspehe IT sektor.

Za pet godina, on vidi Srbiju na jedinstvenom otvorenom tržištu Zapadnog Balkana, na pragu ulaska u EU u koju se unosi nove vrednosti i čini je još boljom.

Kako je rekao, Srbija je već sada više ekonomski slična EU od nekih članica, a kao primer naveo je Maltu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.