U trendu

Najboljoj ideji za ime novog brzog voza milion dinara

BEOGRAD – Konkurs pod nazivom „Pusti inspiraciju da te vozi“ za ime i logo novog brzog voza u Srbiji otvoren je danas i trajaće do 21. februara, a pobednička ideja biće nagrađena sa milion dinara.

Na konferenciji za medije u Železničkom muzeju u Beogradu, a povodom najave novog konkursa, govorio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je pozvao sve talentovane ljude da učestvuju na konkursu, jer će, kako kaže, na taj način dobiti priliku da njihovo ime bude upisano u dugu tradiciju srpske železnice.

Momirović je podsetio da Železnica Srbije i Vojska Srbije imaju najdužu tradiciju u našoj zemlji, dodajući da je prva pruga počela da se gradi davne 1881. godine od Beograda do Niša i da je vrednost te investicije bila dva republička budžeta.

„Železnički muzej u Beogradu, gde smo danas okupljeni, takođe ima dugu tradiciju, danas mu je 72. rođendan“, rekao je Momirović i dodao da malo institucija može da se pohvali takvom dugom tradicijom.

Istakao je da je od 1880. do 1990. godine železnica bila osnov saobraćaja u Srbiji, a da je poslednjih nekoliko decenija izgubila taj značaj.

„Mi moramo da vratimo železnicu na mesto koje joj pripada, koje joj pripada u saobraćajnom smislu i to nije slučajno, jer je to najbezbedniji, ekološki najprihvatljiviji vid prevoza i najbrži“, naveo je Momirović.

Napomenuo je da će se, kada brza pruga bude puštena, od Beograda do Novog Sada stizati za 30 minuta i to najboljim vozovima u svojoj klasi na svetu i najkvalitetnijom prugom u istočnoj Evropi.

Momirović je podsetio je brza pruga od Beograda do Novog Sada deo buduće brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu, navodeći da će to biti prilika za turiste koji posećuju mađarsku prestonicu, da lakše dođu do Subotice, Novog Sada, Beograda i bolje upoznaju našu zemlju.

Dodaje da je to od velikog značaja i za naše građane, koji će brže i lakše stizati do mađarskih gradova.

„To je pravi vid pridruživanja EU i pravi vid povezivanja sa EU“, naglasio je Momirović.

Izrazio je nadu da će do kraja godine početi i izgradnja brze pruge od Beograda do Niša.

Momirović je zato pozvao talentovane ljude da se prijave na ovaj konkurs i da „stave svoj pečat u dugu istoriju železnice“.

„Pozivam sve ljude da se prijave, da pošalju svoja kreativna rešenja i da učestvuju u stvaranju istorije“, rekao je Momirović.

Na konferenciji je govorio i generalni direktor Srbija voza Jugoslav Jović koji je kazao da gradnjom brzih pruga i uvođenjem brzih vozova, država srpsku železnicu vraća na mesto koje joj pripada.

Brzi vozovi koji će saobraćati na novim prugama, pre svega od Beograda do Novog Sada, će, kako kaže Jović, pružiti posebne standarde u prevozu – brzinu i udobnost.

Dodaje da će se od Beograda do Novog Sada stizati za oko pola sata, da će vozovi imati besplatan wi-fi, mini bar, poseban deo za velike prtljage, posebno mesto za osobe sa posebnim potrebama, da u vozu ima više od 300 sedišta prve i biznis klase.

Jović je pozvao sve zainteresovane ljude, a posebno mlade, da učestvuju u konkrusu koji će, kako je rekao, dati novi izgled Srbija vozu i brzom vozu.

Kaže da na konkursu mogu učestvovati svi punoletni građani, pravna i fizička lica, kao i da očekuje originalna idejna rešenja.

Promoter konkursa je najbolji srpski automobilista Dušan Borković koji je na konferenciji izrazio zadovoljstvo što je izabran za promotera, jer je, kako kaže, kao mali bio opčinjen vozovima.

Takođe, kako je rekao, za njega, kao patriotu, veliko je zadovoljstvo kada može da predstavlja Srbiju.

„Ovo je spoj moje ljubavi prema brzini, vozovima i naravno prema Srbiji“, rekao je Borković i dodao da jedva čeka dan kada će se sa svojom porodicom brzim vozom provozati do Novog Sada gde planira da poseti rodbinu.

Pobednik konkursa i njegova najbolja ideja biće proglašeni 3. marta.

Sve dodatne informacije o uslovima i prijavi na konkurs nalaze se na sajtu www.pustiinspiracijudatevozi.rs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar