U trendu

Najnebezbedniji posao – više od 50 odsto radnika doživi povrede na radu

Načelnik Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Maja Ilić izjavila je danas da se najčešće povrede na radu sa smrtnim ishodom dešavaju u oblasti građevinarstva – više od 50 odsto, a najčešći razlozi su neobezbeđeni uslovi i oprema za ličnu zaštitu i bezbedan rad.

Ona je gostujući na RTS-u kazala da poslodavci na gradilištima vrlo često angažuju lica bez ugovora o radu, koja su onda podložnija povredama na radu i oni spadaju onda u rizičniju grupu.

„Poslodavac je taj koji treba da organizuje rad i radni prostor tako da obezbedi sprovođenje svih preventivnih mera radi zaštite života i zdravlja zaposlenih. Zakon jasno propisuje i da zaposleni ukoliko nisu primenjene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu može da odbije da radi na takvom random mestu“, kazala je Ilić.

Ona je navela i da inspekcije svakodnevno redovno, ali i vanredno kontrolišu primenu mera bezbednosti na radu, posebno u sektoru građevinarstva i industrije zbog njihove specifičnosti rada i nalažu poslodavcima da uklone sve nedostatke u određenom roku, ali podnose se i zahtevi za pokretanje prekršajnih poostupka.

„Vrlo često i više radimo one pojačane inspekcijske nadzore i to su nenajavljeni nadzori koji sup o zakonu uvek mogući , posebno kada ima indicija da ima nekih nepravilnosti“, rekla je ona i navela da ukoliko se desi da je porveđeni radnik neprijavljen, kao što je bio poslednji slučaj sa smrtnim ishodom sva odgovornost je na poslodavcu i tada se preduzimaju sve zakonom propisane mere, odnosno pokreće se prekršajni postupak i podižu se krivične prijave protiv poslodavaca.

Ona je podsetila da je Inspekcija rada u 2016. Izvršila 900 nadzora povodom povreda na radu, da je bilo 29 smrtnih povreda na radu , 774 teških povreda na radu , kao i da je podneto je više od 62 krivičnih prijava priotiv nesavesnih poslodavaca.

Prema njenim rečima, kontrolišu se svi subjekti i registrovani i neregistrovani, jer je od 2015. i to zakonski dozvoljeno , dodavši da inspekcija ima 238 inspektora koji vrše nadzor u svim sektorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar