U trendu

Najsavremenija robotska saka-resenje srpskih kompanija

BEOGRAD – Kompanije HTEC Group i Sigmoid uspešno su realizovale projekat razvoja najmodernije robotske šake sa senzorima dodira, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronskim fakultetom u Nišu.

Projekat je finansirao Fond za inovacionu delatnost Srbije kroz program saradnje nauke i privrede.

Kako je saopšteno iz kompanija koje su realizovale ovaj projekat, robotska šaka je dizajnirana tako da ima istu pokretljivost i fleksibilnost kao ljudska šaka, sa sofisticiranim karakteristikama hvatanja.

Namenjena je za upotrebu u automatizovanim skladištima i industrijskoj proizvodnji, kao i za širok spektar primena kod repetitivnih i po ljudski život opasnih radnji.

Ono što, kako kažu, ovu robotsku šaku razlikuje od sličnih proizvoda na tržištu je njena osetljivost, prilagodljivost i pouzdanost u hvatanju i rukovanju objektima najrazličitijih oblika, veličina i težina – od nečega tako krhkog kao što je jaje, do glomaznih i tvrdih objekata težine i do sedam kilograma – bez ispadanja, lomljenja ili gnječenja.

Kompanije HTEC Group i Sigmoid su uspešno primenile svoju stručnost i prethodna iskustva u izradi sličnih robotizovanih sistema kako bi napravile jednu od trenutno cenovno najpristupačnijih robotskih šaka te kompleksnosti i karakteristika, što ovaj proizvod čini veoma atraktivnim na globalnom tržištu.

Karakteristika tog projekta je i brzina inovacije kojom je ideja realizovana u gotov proizvod za manje od dve godine i uz ograničena finansijska sredstva.

Godine 2019, kada je projekat pokrenut, kroz učenja, istraživački rad, testiranja, upotrebu najnovijih tehnologija, kao i najsavremenijih industrijskih standarda, razvijen je potpuno nov koncept i kreirana je komercijalno primenljiva robotska šaka.

Potreba za takvim proizvodom na svetskom tržištu je ogromna, posebno u velikim skladištima gde kompanije poput Amazona već dugo tragaju za tehnologijom koja će automatizovati proces sortiranja i pakovanja proizvoda, a naročito osetljivih proizvoda kao što su voće i povrće.

Naime, ideja za ovaj projekat potekla je od profesora Mirka Rakovića, vanrednog profesora Robotike na FTN-u, i suvlasnika kompanije Sigmoid, iskusnog istraživača i stručnjaka u oblasti robotike, sa vizijom da reši pitanje podizanja i spuštanja objekata uz pomoć fleksibilnih senzorskih šaka.

HTEC Group se pridružila projektu kako bi svojom ekspertizom iz domena senzora i robotike pomogla talentovanom mladom timu da razvije inovativnu tehnologiju koja bi obezbedila isplativ i proizvodno spreman projekat robotske ruke sa tri prsta koji je sada razvijen i već ponuđen privredi.

Raković je naveo da su uspeli sa minimalnim sredstvima u odnosu na ostale igrače na svetskom tržištu razvijemo jednu od najnaprednijih i najpristupačnijih robotskih šaka na svetu, zahvaljujući brilijantnom timu stručnjaka, vizionara, koji je uključivao univerzitetske profesore, doktorante, studente, Sigmoid i HTEC inženjere.

Konzorcijum je trenutno u pregovorima sa nekoliko svetskih kompanija koje su zainteresovane da robotsku šaku testiraju u svojim skladištima i industrijskim postrojenjima, nakon čega će šaka biti spremna za industrijsku proizvodnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar