najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najveći kop EPS-a obeležio 20 godina rada

Ugljenokop „Tamnava – Zapadno polje”, najproduktivniji u okviru Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije”, u novembru je obeležio 20 godina rada tokom kojih je isporučio 159 miliona tona lignita.

Proizvodnja uglja na kopu „Tamnava – Zapadno polje” počela je 17. novembra 1995. godine i od tada je povećana sa šest miliona tona godišnje na 14,6 miliona tona, u rekordnoj 2013. godini.

Poplave u maju prošle godine pretvorile su kop u jezero, u kojem je ostalo zarobljeno devet bagera, veliki broj mašina pomoćne mehanizacije, tračni transporteri i druga proizvodna oprema.

Izuzetnim zalaganjem svih zaposlenih voda je ispumpana, mehanizacija obnovljena i sedam meseci nakon što je proizvodnja uglja zaustavljena, u decembru 2014. godine ponovo je pokrenuta. Proizvodnja uglja je u junu ove godine vraćena na nivo pre poplava.

Na kopovima Rudarskog basena „Kolubara“ proizvodi se oko 30 miliona tona uglja godišnje, od čega je skoro polovina sa „Zapadnog polja”. Od kolubarskog lignita proizvede oko 50 odsto električne energije u Srbiji, a svaki četvrti kilovat-sat od uglja sa najvećeg kopa. Svaka četvrta sijalica u Srbiji sija zahvaljujući lignitu sa kopa „Tamnava – Zapadno polje”.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike