U trendu

Naknade i provizije za Dina karticu najpovoljnije

Narodna banka Srbije danas je saopštila da su od svih kartičnih sistema prisutnih u Srbiji naknade i provizije u nacionalnom DinaCard sistemu najpovoljnije za sve učesnike.

„Broj transakcija i promet u DinaCard sistemu neprekidno raste, a gotovo sve banke na tržištu izdaju Dina karticu. Trenutno je u opticaju dva miliona nacionalnih kartica, a skoro svaka treća kartica u novčanicima gradjana Srbije je upravo Dina“, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da zahvaljujući tome što na domaćem tržištu uspešno funkcioniše nacionalna platna kartica, baš kao u velikim evropskim i svetskim ekonomijama na tržištu postoji viši nivo konkurentnosti, ograničava se siva ekonomija, a bezgotovinska plaćanja su dostupnija i gradjanima i privredi.

NBS je istakla da je Dina karticu karakterišu najniže medjubankarske provizije, što je doprinelo snižavanju ukupnih troškova za kartične transakcije na tržištu.

„DinaCard kartice imaju i druge prednosti koje su tipične za nacionalne kartične šeme. S obzirom na to da se radi o domaćim sistemima, pravila funkcionisanja nacionalnih platnih kartica se efikasno prilagodjavaju potrebama lokalnog tržišta, pa je i uvodjenje novih proizvoda, servisa i usluga za izdavaoce kartica značajno jednostavnije, brže i jeftinije“, navodi se u saopštenju centralne banke.

DinaCard karticama – debitnim, kreditnim, poslovnim ili pripejd – moguće je plaćanje robe i usluga na svim prodajnim mestima u Srbiji na kojima postoje POS terminali, a podizanje gotovine je omogućeno na svim bankomatima. Tu karticu, u zavisnosti od izdavaoca, moguće je koristiti i u inostranstvu na prihvatnim mrežama Discover, Diners Club International i Pulse.

DinaCard kartica je jedina kartica u Srbiji kojom je moguće izmiriti obaveze po osnovu poreza direktno na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija, i to bez provizije.

NBS je navela da je u saradnji sa Direkcijom za elektronsku upravu u toku sprovodjenje projekta koji će omogućiti plaćanje obaveza prema državi DinaCard karticama preko internet stranice eUprave čime će se za gradjane i privredu značajno pojednostaviti i ubrzati brojne administrativne procedure.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.