U trendu

Nakon čizama za NATO, opanci iz Tigra idu u Japan

PIROT – U Kompaniji „Tigar Obuća a.d.“ danas je dogovoren izvoz srpskog gumenog opanka za tržište Japana, a preko te azijske zemlje, iz Pirota će dalje put sveta opanak svoje kupce dobiti u Americi, ali i u Tajvanu, Vijetnamu, Koreji…

Nakon što je prošle nedelje Kompanija „Tigar“ ugovorila proizvodnju i isporuku zaštitnih vatrogasnih čizama namenjenih jedinicama za vanredne situacije NATO-a, srpski gumeni opanak osvaja Japan, odakle će se dalje prodavati kupcima širom sveta.

Generalni direktor „Tigar Obuće a.d.“ Vladimir Ilić kaže da je ta kompanija prošle godine izvezla manju „test“ količinu u Japan, a da je zatim, srpski gumeni opanak doživeo „bum“ među ljubiteljima mode, koji su najčešći kupci ovog srpskog brenda.

„Naročito je naš opanak popularan u modnom svetu. Imamo povećanje tražnje opanka na japanskom i tržistu Dalekog istoka, a danas smo dogovorili i povećanje proizvodnje“, kaže Ilić.

Prošle godine Tigar je izvezao 10.000 opanaka, a Japancima je najbitnije to što je reč o potpuno „hand made“ proizvodu.

Zbog novih ugovorenih poslova, svih 1.200 radnika radi u tri smene i to je, kaže Ilić, nada za fabriku da prevaziđe probleme iz prošlosti.

Ilić najavljuje i „lansiranje“ potpuno novog proizvoda ove kompanije, zaštitnih gumenih blokova namanjenih za odbranu od poplava.

U saradnji sa srpskom vojnom industrijom, kaže, dogovorena je proivodnja gumenih protiv-poplavnih blokova.

Patent je poslat na analizu i odobrenje, a nakon toga, očekuje se da krene proizvodnja i izvoz.

Direktor sektora za uvoz u Japan u kompaniji „Belgoutte“ Takuja Šimakava kaže da sa „Tigrom“ sarađuje duže od decenije i da je srpski opanak popularan u Japanu, posebno među onima koji prate modne trendove.

„Počeli smo da lansiramo vaš proizvod i na druga tržišta, ne samo na tržište Japana, kao što su Tajvan, Vijetnam, Hong Kong, Koreja“, kaže Šimakava.

Nedovano su kolege iz njegove kompanije u Americi na međunarodnom sajmu u Denveru, jednom od najvećih međunarodnih trgovinskih sajmova u svetu, predstavili srpski opanak Amerikancima.

„Prikazivali smo srpski proizvod. Nadamo se da mozemo da proširimo i uvedemo opanak ne samo na japansko trzište, nego i šire, u Evropu“, rekao je Šimikava obilazeći fabričke hale „Tigra“.

Posebno su Japanci, ističe, odusevljeni malom verzijom opanka namenjenom deci.

Predstavnik Ambasade Japana u Beogradu Takahisa Kangava ukazuje da u poslednje vreme odnosi između Srbije i Japana postaju sve snažniji.

„Kako popularnost opanka u Japanu raste tako se i veze između Japana i Srbije ojačavaju. Gumeni opanak je jedan od najpopularnijih proizvoda iz Srbije za koje su trenutno u Japanu zainteresovani“.

Gradonačelnik Pirota istakao je važnost Fabrike obuće za taj grad, a sada kad je Tigar „oživeo“ najvažnija je, kaže, podrška države kroz UPPR (unapred pripremljen plan reorganizacije).

„Sada je najvažnija podrška države kroz UPPR, sve dok jednog trenutka ne dođemo do dobre privatizacije i sličnog dobrog kupca i novog vlasnika, kao što je Mišelin za autogume (Tigar Tajers)“, kaže Ilić.

U tom trenutku će budućnost Tigra a.d., ističe, biti dobra i stabilna, a 1.200 radnih mesta će biti sačuvano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.