U trendu

Namet na preduzetnički vilajet

Smederevo – Suzana Spasojević, vlasnica građevinske firme i agencije za nekretnine u Smederevu, revoltirana i ogorčena zbog novih lokalnih nameta za oglašavanje na javnim površinama, odlučila se na nesvakidašnji potez – u znak protesta u crno je prefarbala dva panoa koje je postavila na fasadu zgrade u kojoj ima kancelariju.

Želela je, kaže, samo da ukaže na problem i očekivala tek malo sluha od nadležnih u gradu. Ali očito se niko nije potresao. Naprotiv, zauzvrat je dobila posetu tržišne inspekcije, samo tri dana nakon performansa. Priznaje da je očekivala veću podršku kolega (u Smederevu je više od 3.000 preduzetnika) da se organizuju i zatraže da ih nadležni saslušaju jer toliko zaslužuju od grada čiju kasu pune. Ali javilo joj se tek nekoliko njih.

– Radim u skladu sa zakonom, redovno izmirujem obaveze za svojih dvadesetak zaposlenih i imam pravo da očekujem da mi grad pomogne, ne tražim da mi nešto poklanjaju. Nikada nisam ni subvencije uzimala za svoje radnike, nasuprot stranih firmi koje dobijaju ogroman novac. Svoju građevinsku firmu prebacila sam iz Beograda u Smederevo vodeći se logikom da treba da doprinosim svom gradu – priča za „Politiku” Suzana Spasojević. Njena zamerka odnosi se na cenu koja je, smatra ona, među najvećim u Srbiji – 33 dinara po metru kvadratnom dnevno. Za dve table koje ima, mesečno bi morala da plaća više od 30.000 dinara, što je više od doprinosa koje plaća za jednu od firmi.

– Nije sporno da platimo naknadu, ali neka to bude na osnovu prometa koji firma ima, a ne svi istu cenu, bez obzira na poslovanje i lokaciju firme. I da ne bude zabune, ovo nije isticanje firme, to se posebno plaća, već je ovo oglašavanje – kaže ova preduzetnica.

Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije, ovo smatra jednim od parafiskalnih nameta koji se, kaže, formiraju kad god državi ili lokalnim samoupravama ponestane novca u kasi.

Grad Smederevo usvojio je 25. marta odluku o oglašavanju i naknadama za korišćenje javnih površina u tu svrhu. Ova odluka, zbog tumačenja inspekcijskih organa koji su krenuli u naplatu, u maju je izazvala malu revoluciju kod privatnog sektora, jer se tumačilo da su izlozi, vrata i zidovi objekata javne površine i da podležu naknadi. Nakon reakcije Opšteg udruženja preduzetnika Smedereva, zahtevom za hitnu obustavu njenog sprovođenja, odluka je stavljena „na led”, pa je sada ponovo aktivirana.

– Ispočetka je pogrešno tumačena gradska odluka, ali potom je precizirano šta su tačno javne površine. Ako ne ubiramo te prihode, kako mislite da popravljamo škole, puteve i drugo – rekao je Bogoljub Spasojević, predsednik lokalnog parlamenta na poslednjem zasedanju, nakon što je samostalni odbornik u skupštini Smedereva Jovica Vujović ocenio da su mala i srednja lokalna preduzeća, koja upošljavaju na hiljade Smederevaca, na udaru i da im se stalno nešto nameće.

(Olivera Milošević, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.