U trendu

Naplata putarine po pređenim kilometrima

Putarina na deonici autoputa od Stare Pazove do Siriga od danas će biti jeftinija, jer će se plaćati prema pređenim kilometrima, odnosno samo za deo puta koji se koristi.

Uvodjenjem zatvorenog sistema naplate, putarina od Beograda do Novog Sada za putničke automobile umesto 240 dinara koštaće 190, dok će putarina od Beograda do Inđije biti 60 dinara, umesto 240.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kazala je novinarima na otvaranju naplatne stanice Novi Sad-jug da je ovakav sistem naplate putarine pravedniji i da će doprineti povećanju bezbednosti lokalnog stanovništva, jer se očekuje da će veći broj teretnih vozila koja su do sada koristila magistralne putne pravce, sada koristiti autoput.

Ona je navela da će taj sistem naplate preduzeću „Putevi Srbije“ doneti isti iznos prihoda zbog većeg broja teških kamiona, a neće se uništavati ni putevi u lokalnim sredinama.

Mihajlovićeva je najavila i da će do polovine naredne godine, zatvoreni sistem naplate putarine biti uveden i na deonicama od Siriga do Horgoša i od Niša do Doljevca, tako da će Srbija imati u potpunosti zatvoren sistem naplate putarine preporučen direktivama EU, a koji se  primenjuje i u većini evropskih država.

„Na ovoj deonici posao je dobilo ukupno 102 ljudi, od kojih je blizu 80 iz sredina u kojima se stanice nalaze – Novog Sada, Indjije i Stare Pazove. Posao su dobile i četiri žene iz sigurnih kuća, jer je ekonomska samostalnost veoma bitna za osnaživanje žrtava porodičnog nasilja“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, primena zatvorenog sistema naplate putarine počela je sa zakašnjenjem, jer su duže trajali radovi na obnovi nadvožnjaka posle naplatne stanice „Sever“.

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak kazao je da je za zatvoreni sistem naplate putarine napravljeno 10 naplatnih rampi, dodavši da je vrednost te investicije 2,5 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.