U trendu

Napola puna čaša argentinskih vinara

Potražnja za argentinskim vinom na domaćem i međunarodnom tržištu povećala se tokom pandemije, ali je vinarima „čaša napola puna“ jer im je profit opao zbog devalvacije pezosa.

U regiji Mendosa, srcu argentinskog vinogradarstva i njegove dominantne sorte grožđa, „malbeka“, kriza Covid-19 koja je svetsku ekonomiju bacila na kolena, imala je suprotne efekte. Uprkos zatvaranju restorana i hotela, nacionalno tržište je između januara i septembra skočilo za 8,2 odsto, prema Nacionalnom institutu za vinogradarstvo.

„Jasno je da su pandemija i ograničavanje omogućili veću potrošnju vina u Argentini“, rekao je Gustavo Lopes, direktor „Fecovite“ koja okuplja 29 vinarskih zadruga sa više od 5.000 proizvođača.

To povećanje on objašnjava „novcem na raspolaganju“ domaćinstava koji se ne troši na gorivo ili izlaske, ali strahuje da će se potražnja smanjiti kada prođe zdravstvena kriza.

Još jedan očigledan znak dobrog zdravlja vinskog sektora je to što je izvoz porastao sa 2,17 miliona hektolitara na 3,05 milona, što je porast od 40 odsto tokom prvih sedam meseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2019.

„Tržište je, medjutim, nestabilno i sve zavisi od cena. Povećanje izvoza u našem slučaju je zbog deviznog kursa, danas smo zaista jeftini“, rekao je Alehandro Vigil, vinogradar u Mendosi i vlasnik nekoliko restorana.

Povećanje obima izvoza, međutim, uglavnom se odnosi na prodaju na veliko i to jefinih vrsta vina.

„Ova delatnost prolazi kroz sasvim posebnu situaciju koju karakterišu povećanje obima prodaje i naglo smanjenje cena kako za na domaćem tržištu, tako i u izvozu, što pogoršava finanansijsko stanje svih preduzeća ovog sektora“, piše u tromesečnom izveštaju o aktivnosti udruženja „Bodegas de Argentina“, u kojem je 250 vinarija.

Mada se izvoz flaširanih vina povećao za 2,4 odsto tokom 12 meseci do juna 2020. godine, u istom periodu cene u dolarima su pale za 11,4 odsto što je smanjilo pihod preduzeća za osam procenata, navodi se u izveštaju.

Taj pad više pogađa male proizvođače koji imaju manje kapaciteta da obimom proizvodnje nadoknade niže cena.

„To što danas možemo da izvozimo, ne znači da će tako i ostati“, upozorava Alehandro Vigil.

Prestanak turizma takođe je negativno uticao na račune. U dolini Uco „Koridor kroz podrume“ – turneja za degustaciju vina koja donosi devet odsto prihoda sektora, danas prima samo posetioce iz Argentine.

„U Mendosi su vinski turizam, vino i gastronomija napravljeni za određeni broj stranih posetilaca. Danas smo preveliki, ali – Hej!, radimo!“, uverava Vigil koji poput „Bodegasa“ veruje u bolje sutra.

„Sve svetske prognoze slažu se da će početi oporavak“, piše u izveštaju „ali trebaće između 18 i 24 meseca za povratak na prethodne nivoe“ prodaje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.