U trendu

Napravljena dva kataloga proizvoda s oznakom geografskog porekla

BEOGRAD – Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je katalog poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakama geografskog porekla „Autentična Srbija“ i katalog „Vinsko blago Srbije“ o vinima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla.

Katalozi su urađeni u okviru tvining projekta „Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“.

Takode, objavljene su i dve brošure o šemama kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kao i o organskoj proizvodnji.

Poslednje dve decenije tržište hrane i pića karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, odnosno proizvodima koji se odlikuju dodatnom vrednošću koja proizilazi iz vrednosti njihovog kvaliteta, načina proizvodnje ili specifičnosti podneblja sa kojeg dolaze, navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Srbija ima, ističu u tom ministarstvu, ogroman potencijal u toj oblasti, a oznaka geografskog porekla predstavlja jedan od najboljih „alata“ za brendiranje hrane i pića.

Preciziraju da takve oznake, istaknute na ambalaži, daju ekskluzivnost proizvodu i upućuju kupca na određeni region ili mesto, kao i na sve specifičnosti koje taj proizvod poseduje.

Tvining je instrument institucionalne saradnje EU između javnih uprava država članica EU i zemalja korisnica/partnera sa ciljem pružanja podrške za prenošenje, implementaciju i sprovodenje zakonodavstva EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.