U trendu

Narodna stranka: Porez na podrume, šupe i golubarnike dokaz nesposobnosti vlasti

Odbor Narodne stranke za privredu i preduzetništvo konstatovao je danas da Ministarstvo finansija Srbije dodatno opterećuje gradjane uvodjenjem poreza na pomoćne objekte.

Ta stranka smatra da država „neodgovorno i rasipnički vodi finansije, a račun za svoju nesposobnost ispostavlja gradjanima“.

„Rasipnici na vlasti nametanjem većih poreza pune budžet u odsustvu realnih i zdravih prihoda. Porezi na nekretnine su u Srbiji medju najvećim u Evropi u apsolutnim iznosima, ali to vlasti nije dovoljno, nego ih još povećava“, stoji u saopštenju.

Narodna stranka navodi da porez na stan u kojem živi vlasnik ne postoji u Italiji, Portugalu, Irskoj, Grčkoj, Madjarskoj i Hrvatskoj, iako je tamo životni standard viši nego u Srbiji.

„Vlast u Srbiji je prilikom odredjivanja poreza na pomoćne objekte ignorisala i Ustav Srbije (Član 91.) koji kaže da je obaveza plaćanja poreza i drugih dažbina opšta i zasniva se na ekonomskoj moći obveznika“, navela je Narodna stranka.

Stranka je navela da će od januara 2021. godine gradjani plaćati porez na bunare, rezervoare, kotlarnice, podrume i šupe za smeštaj ogreva, a poljoprivrednici će plaćati i porez na staje, štale, svinjce, kokošinjce, golubarnike, ambare, koševe, pušnice, krečane i ćumurane.

„Porez je uveden čak i na ispuste za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka i nadstrešnice. Samo nije jasno kako je vlast propustila da uvede i porez na poljski WC. Verovatno je ta mogućnost ‘ozbiljnog budžetskog prihoda’ nekako promakla zakonodavcu“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar