U trendu

Nastavak javne rasprave o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji

ZAJEČAR – Javna rasprava o nacrtu izmena Zakona o planiranju i izgradnji sutra će biti nastavljena skupom u Zaječaru u prostoru Gradske uprave, a zatim će prema najavama13. februara biti u Kragujevcu i 20. februara u Beogradu.

Rasprava je počela 30. januara, a učesnici su predstavnici državnih organa, privrednih subjekata, javnih službi, međunarodnih organizacija, udruženja građana i drugih predstavnika civilnog društva.

Učestvuju i predstavnici stručne javnosti, profesori, akademici i drugi naučni radnici, kao i sva zainteresovana lica.

Do 20. februara primedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture elektronskom poštom ili pisanim putem.

Ministarstvo će po završetku rasprave analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika i sačiniti koji će zatim objaviti na svojoj internet stranici.

Početkom nedelje ministar Goran Vesić rekao je za Tanjug da se izmenama ukida konverzija uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem.

Dodao je da je cilj izmena i da se obezbedi veća transparentnost i smanjenje korupcije u izadavanju građevinskih dozvola i uvođenje kraćih rokova za izdavanje dozvola, omogućavanja novih investicija i povećana zaštita prirodnih i zaštićenih kulturnih područja.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji predviđa da svi objekti moraju da budu besplatno priključeni na postojeću infrastrukturu, a posebno na vodovod, kanalizaciju, gasovod i daljinsko grejanje.

Predviđeno je i osnivanje Agencije za prostorno planiranje i urbanizam, koja će od ministarstva preuzeti deo nadležnosti, kao i uvođenje glavnog državnog urbaniste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.