U trendu

Nastavak ucesca RUS u sporazumu o izvozu zita spustio cene

PARIZ – Cene pšenice na terminskom trgovanju pale su danas na berzi u Čikagu, a taj trend se peneo i u Evropu pošto je Rusija saopštila da će nastaviti učešće u sporazumu o izvozu žita iz ratom razorene Ukrajine.

Rusija je prethodno, tokom vikenda, objavila da obustavlja učešće u tom sporazumu što je izazvalo skok cena usled strahovanja da će globalna ponuda hrane biti ugrožena.

Cena pšenice na Čikaškoj berzi, na najktivnijem trgovanju za mesec unapred, pala je za 6,0 posto na 8,47 dolara po bušelu (27,2 kg) do 11:00 časova po srednjoevropskom vremenu, prekinuvši dvodnevni rast koji je usledio nakon objave Rusije o povlačenju iz sporazuma, prenosi Rojters.

Ovaj trend je pratila i cena kukuruza koja se spustila za 2,3 procenta na 6,81 dolara po bušelu (25,4 kg), dok je cena soje opala za 1,0 odsto na 14,33 dolara po bušelu.

Pšenica je takođe pojeftinila u Evropi, gde je referentna cena za decembarske isporuke pala za 4,0 procenta na 343,50 evra po toni, neutrališući gubitke zabeležene ranije ove nedelje.

Rusija je saopštila da će obnoviti učešće u sporazumu o žitnom koridoru uz posredovanje UN, samo četiri dana nakon što je suspendovala svoju ulogu u tom sporazumu uz obrazloženje da zbog napada dronom na njenu flotu ne može da garantuje bezbedan prolaz civilnim brodovima preko Crnog more.

Preokret je usledio nakon telefonskog razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog predsednika Tajipa Erdogana u utorak i razgovora između ministara odbrane dve zemlje.

U Evropi su takođe pale cene uljane repice koju 27-člani blok uvozi u velikim količinama iz Ukrajine. Nastavak izvoza donosi veliko olakšanje proizvođačima biodizela i stočne hrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.