U trendu

Nastavljen robustan rast kineskog izvoza i uvoza u martu

PEKING – Kineski izvoz i uvoz nastavili su snažan tempo rasta u martu 2021. godine usled povećanja globalne potražnje zahvaljujući napredovanju vakcinacija širom sveta protiv kovida-19.

Izvoz Kine je u martu, u dolarskom iznosu, porastao za 30,6 posto u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz skočio za 38,1 procenat na godišnjem nivou, najviše od februara 2017, prema upravo objavljeniom zvaničnim podacima, prenosi Rojters.

Kineski spoljnotrgovinski suficit iznosio je prošlog meseca 13,8 milijardi dolara, što je manje od 37,88 milijardi zabeležnih u februaru i ispod očekivanja analitičara koji su predviđali suficit od 52,05 milijardi dolara, dodaje britanska agencija.

Podaci o spoljnotrgovinskoj aktivnosti Kine sugerišu da će druga najveća svetska ekonomija nastaviti zamajac rasta u 2021, jer se brzo oporavila od pada izazvanog pandemijom prošlog proleća.

Ipak, spor oporavak tražnje potrošača, ponovno oživljavanje korona slučajeva u mnogim zemljama i tenzije u kinesko-američkim odnosima predstavljaju rizike koji mogu ugroziti izglede kineskog rasta, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.