U trendu

NBC: Više putnika aviona, a kompanije smanjuju broj letova i poskupljuju karte

Iako broj putnika aviona raste kako se smanjuju ograničenja uvedena tokom pandemije, aviokompanije ipak smanjuju broj letova i poskupljuju karte jer ih na to prisiljavaju manjak pilota i brži skok potražnje od očekivanog, piše američka TV NBC na svom sajtu.

Putnicima koji su već rezervisali karte za neko letnje putovanje, stručnjaci zato preporučuju da paze na mogućnost promene rezervacije, a onima koji tek treba da kupe karte, da obrate pažnju na rast cene.

Prošle nedelje je broj putnika na domaćim letovima u SAD dostigao dva miliona dnevno, približivši se nivou iz predpandemijske 2019. godine, po podacima putničkih kontrolnih punktova Uprave SAD za bezbednost transporta (TSA).

Tokom pandemije aviokompanije su otpuštale i ubrzano penzionisale letačko osoblje i druge zaposlene, podsticale ih da uzmu neplaćena odsustva. Neki su našli novi posao u vožnji kamiona, skladištima ili se okrenuli socijalnoj pomoći.

Američki avio-prevoznici su dobili 48 milijardi dolara podrške države da bi prebrodili pandemiju, ali uprkos naporima obeju strana, toj delatnosti i dalje ne ide dobro.

Aviokompanije su problem manjka pilota i aviomehaničara imale i pre pandemije, jer je veliki deo bio angažovan tokom procvata 1980-ih, te je dostigao starosnu granicu za obavezno penzionisanje.

Kompanije su tokom pandemije smanjile obuku i broj sati letenja potrebnih za održavanje dozvole pilota, rekao je Bob Man, analitičar iz „R.V. Man and Co.“, konsultantske firme za vazduhoplovstvo.

Zato dok ponovo raste broj domaćih putovanja u SAD, nedostaje kvalifikovanog osoblja, zbog čega kompanije „pljačkaju“ pilote i aviomehaničare ne samo od konkurenata, već i iz svojih povezanih regionalnih aviokompanija, što samo povećava ukupan manjak, rekao je Man.

Kompanija „American Airlines“ otkazala je više od 400 letova tokom prošlog vikenda, prema podacima o letovima koje prati specijalizovani sajt FlightAware, i predvidela da će do sredine jula morati da otkaže po 50 letova dnevno, ukupno preko 1.200, mada je to svega jedan procenat njenog ukupnog rasporeda.

Ta aviokompanija je kao razlog otkazivanja letova navela nedostatak osoblja, probleme sa održavanjem i loše vremenske uslove i rekla da pokušava da smanji teškoće za putnike.

Stručnjaci upozoravaju da bi putnici trebalo da se pripreme za rast cena avionskih karata.

„Državna pomoć ‘na steroidima’ koja je data kompanijama, dovešće do inflacije“, rekao je Adam Pilarski, savetnik u avionskoj konsultantskoj firmi Avitas, i dodao da će to u „u vazduhoplovstvu biti izraženije“.

Avionske karte su poskupele za sedam odsto u maju, a 10 odsto u aprilu, po najnovijem izveštaju Zavoda za statistiku rada o indeksu potrošačkih cena.

Očekuje se da će cene avionskih karata rasti i dalje, i dostići vrhunac u julu i avgustu, u špicu letnje sezone putovanja, rekao je Man. Obično cene potom opadaju tokom jeseni, pa ponovo rastu tokom zimskih praznika.

Zato oni koji planiraju putovanje, rano rezervišu karte. Po podacima Adobe Analitics-a, rezervacije za novembar i decembar su već sada 30 odsto veće u odnosu na 2019. godinu.

Dok otpušteni piloti i drugi članovi posade moraju na obuku pre no što se vrate u službu, ali aviokompanije s tim kasne i isprobavaju čitav niz taktika da bi namamile spremne posade za tražene letove. „Delta“ je objavila da planira da zaposli više od 1.000 pilota do leta 2022. da bi se nosila sa povećanjem broja putovanja.

Ali, ima i onih koji krivicu prebacuju na druge. Tako je izvršni direktor „United Airlinesa“ Skot Kirbi za smanjenje broja pilota u SAD okrivio promenu prioriteta u Oružanim snagama: „Vojska danas proizvodi mnogo manje pilota nego u doba ‘Hladnog rata’ „, rekao je Kirbi za HBO prošlog vikenda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.