U trendu

NBS: Agencija Fič Rejtings zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+

Rejting agencija Fič (Fitch Ratings) zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je večeras Narodna banka Srbije.

Takvu odluku Agencija je donela zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije i imajući u vidu veću otpornost srpske ekonomije kao rezultat odgovornog vođenja ekonomske politike u prethodnim godinama i adekvatan odgovor na krizu tokom pandemije kovid-19, navodi se u saopštenju kabineta guvernera.

Agencija Fič Rejtings ističe da Srbija ima povoljnija makroekonomska kretanja u odnosu na uporedive zemlje, delom i zahvaljujući donetom obimnom paketu ekonomskih mera koji doprinosi bržem oporavku ekonomije od šoka izazvanog pandemijom, dodaje se u saopštenju.

„Odluka agencije Fič Rejtings jeste još jedna potvrda ispravnosti čvrstog opredeljenja da istrajavamo na očuvanju pune makroekonomske i finansijske stabilnosti Srbije. Značajnu ulogu na tom planu ima i relativna stabilnost deviznog kursa, koju smo uspeli da obezbedimo uprkos najvećem izazovu sa kojim smo se do sada suočili u vidu pandemije virusa kovid-19“, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

U odluci Fič Rejtings ističe se kredibilitet ekonomske politike Srbije koji je izgradjen u prethodnim godinama, pri čemu se u prvi plan ističu očuvanje niske i stabilne inflacije, povećanje deviznih rezervi i uređenje javnih finansija, dodaje se u saopštenju.

Pored očuvane niske i stabilne inflacije, relativne stabilnosti deviznog kursa i povećanih deviznih rezervi, agencija naglašava i odlične pokazatelje bankarskog sektora, pre svega visoku kapitalnu adekvatnost i likvidnost banaka, smanjenje učešća problematičnih kredita na 3,6 odsto ukupnih kredita, rast dinarizacije depozita i dvocifreni rast kreditne aktivnosti.

U saopštenju se navodi da Fič Rejtings ocenjuje da su sprovedenim paketom ekonomskih mera očuvana radna mesta i proizvodni kapaciteti, zbog čega će ekonomsko usporavanje u Srbiji u uslovima pandemije biti znatno manje u odnosu na uporedive zemlje.

„U narednoj godini Fič Rejtings očekuje potpuni oporavak Srbije po stopi rasta od 5,2 odsto, i nastavak visokog rasta u 2022. godini po stopi od 4,8 odsto. Očekuju i kontinuitet niske inflacije za koju projektuju kretanje na nivou od oko dva odsto u naredne dve godine, koliko je u proseku iznosila i prethodnih skoro sedam godina“, navedeno je iz kabineta guvernera NBS.

Prema oceni Tabaković, paket monetarnih i fiskalnih mera koji je NBS donela u koordinaciji sa Vladom Srbije daje rezultate, i većina ključnih pokazatelja je na dobrom putu da dostigne pretkrizni nivo.

„Srbija je jedna od zemalja koje su najbrže reagovale sveobuhvatnim paketom mera, čime smo uspeli da sprečimo pad poslovnog i potrošačkog poverenja, i da sačuvamo radna mesta i proizvodne kapacitete koji su neophodni za brz ekonomski oporavak. To pokazuje i priliv stranih direktnih investicija koji je tokom sedam meseci, uprkos pandemiji, iznosio 1,6 milijardi evra i činjenica da smo u prvoj polovini godine, po pitanju BDP-a imali najbolji rezultat u regionu i jedan od najboljih rezultata u celoj Evropi“, ocenila je Tabaković.

Za ovu godinu Fič Rejtings projektuje smanjenje tekućeg deficita, i nastavak njegove pune pokrivenosti prilivima SDI, što očekuju i u narednom periodu, a kada je reč o javnom dugu, agencija procenjuje da će ove godine, uprkos obimnim fiskalnim merama, ostati ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

„Važno je da gradjani i privreda znaju da preduzimamo sve mere na daljem podsticanju i ubrzanju privrednog rasta i da pažljivo pratimo sve pokazatelje u domaćem i međunarodnom okruženju. U slučaju novih šokova iz međunarodnog okruženja spremni smo da i dodatno reagujemo kako bismo očuvali makroekonomsku i finansijsku stabilnost, i domaću ekonomiju“, naglasila je Tabaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar