U trendu

NBS: Dinarska štednja 101,5 mlrd RSD, raste brže od devizne

BEOGRAD – Srbija dočekuje Svetski dan štednje, 31. oktobar, i ove godine uz nove najviše iznose dinarske i devizne štednje, pri čemu je štednja u nacionalnoj valuti prvi put premašila 100 milijardi dinara, beležeći brži rast od devizne već devetu godinu, saopštila je Naroidna banka Srbije.

U prethodnih devet godina, dinarska štednja je povećana gotovo šest puta, odoson za čak 83 milijarde dinara, i krajem septembra 2021. godine je dostigla 101,5 milijardi.

Više od polovine ukupnog rasta ostvareno je u poslednje tri godine, oko 45 milijardi dinara u odnosu na kraj septembra 2018. godine.

Prosečan rast štednje od 2013. naovamo iznosi preko devet milijardi dinara godišnje, što je šest puta više nego u periodu pre 2012. godine, kada se povećavala za 1,5 milijardi. Samo u proteklih godinu dana, od oktobra 2020. godine, štednja u domaćoj valuti povećana je za oko 14 procenata.

U istom periodu i devizna štednja beleži rast, iako nešto umereniji u poređenju sa dinarskom – sa 8,3 milijarde evra s kraja 2012. godine povećana je na 12,3 milijarrde . evra na kraju septembra 2021.

Rast štednje rezultat je unapređenja ukupne makroekonomske pozicije Srbije u proteklom periodu, čemu je doprinelo odgovorno vođenje ekonomske politike, ocenjuje NBS.

Očuvana je vrednost dinara prema evru, devizne rezerve su na rekordno visokom nivou od 16,8 milijardi evra krajem septembra, a učešće problematičnih kredita je smanjeno na 3,5 posto krajem avgusta.

Iz centralne banke napominju da su bez odlaganja i adekvatnim merama za pooštravanje monetarnih uslova reagovali na aktuelne inflatorne pritiske koji su u najvećoj meri globalnog karaktera, te da će u slučaju potrebe nastaviti da blagovremeno reaguju svim raspoloživim instrumentima u cilju očuvanja monetarne stabilnosti.

Dobri makroekonomski rezultati Srbije su, navodi NBS, potvrđeni i na međunarodnom tržištu gde je Srbija uspešno emitovala državne hartije od vrednosti (prodaja sedmogodišnje zelene evroobveznice u vrednosti 1,0 milijarde evra i 15-godišnje evroobveznice od 750 miliona evra) uz najniže stope finansiranja do sada.

Najnovija analiza Narodne banke ponovo je potvrdila da je isplativije štedeti u dinarima.

U poslednjih devet godina, oročena štednja u dinarima na godinu dana, bez zanavllanja, bila je isplativija u čak 98 posto posmatranih godišnjih potperioda.

Štediša, koji je od septembra 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobiće u septembru 2021. oko 1.500 dinara više (12 evra) od štediše koji je u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara.

Takođe, rezultati analize su pokazali da je dinarska štednja oročena na tri meseca bila isplativija od štednje u evrima u preko 87 odsto posmatranih tromesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dve godine dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

Dakle, u prethodnih devet godina bilo je isplativije štedeti u dinarima i na kratak i na dug rok, zaključuje NBS u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar