U trendu

NBS edukativnim kvizom obeležava Svetsku nedelju štednje

BEOGRAD – Narodna banka Srbije tradicionalno i ove godine će učestvovati u obeležavanju Svetske nedelje štednje, u periodu od 31. oktobra do 6. novembra,

U okviru ovogodišnjeg programa planirana je realizacija prvog regionalnog takmičenja edukativnog kviza „Znamenite licnosti na dinarskim novcanicama“ za maturante srednjih ekonomskih škola Srbije, najavila je centralna banka.

Takmičenje će se održati u prostorijama Visoke poslovne škole u Leskovcu, u petak, 28. oktobra, a učestvovaće maturanti Ekonomske škole u Leskovcu, Tehničke škole „Boško Krstić“ iz Bojnika, Tehničke škole iz Vlasotinca, Pravno – poslovne škole iz Niša, Ekonomske škole iz Pirota, Ekonomsko – trgovinske škole iz Vranja, Stručne škole „Sveti Sava“ iz Bujanovca, Ekonomske škole iz Niša, Trgovinske škola iz Niša, Trgovinsko – ugostiteljske škole iz Leskovca i Srednje tehničke škole „Vožd Karađorđe“ iz Lebana.

Kviz sadrži pitanja o liku i delu znamenitih ličnosti predstavljenih na dinarskim novčanicama, počevši od 1876. godine, sve do banknota koje danas koristimo kao sredstvo plaćanja u našoj zemlji.

Takmičari se opredeljuju za jedan od tri ponuđena odgovora, posle čega im u formi novčanice biva predstavljen tačan odgovor, kao i kratka priča o zanimljivostima iz života ličnosti predstavljenih na novcu.

Osnovni cilj edukativnog kviza, pored boljeg upoznavanja monetarne istorije naše zemlje, jeste podizanje nivoa znanja o značaju odabranih ličnosti za naše nasleđe, kao i buđenje interesovanja za dalje individualno istraživanje o njima, i identifikaciju sa vrednostima koje oličavaju, saopštila je NBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar