U trendu

NBS imala dobit od 80,7 milijardi dinara

Narodna banka Srbije (NBS) je u 2014. godini imala dobit od 80,7 milijardi dinara, što je, pre svega, rezultat neto prihoda od obračunatih kursnih razlika, navedeno je u danas objavljenom godišnjem izveštaju o poslovanju i rezultatima rada NBS.

U 2013. godini NBS je imala gubitak do 43,6 milijarde dinara.

Centralna banka Srbije je u 2014. godini imala prihod od kamata od 12,7 milijardi dinara, a rashodi po osnovu isplate kamata su bili 13,6 milijardi dinara. Prihodi od naknada i provizija iznosili su 3,8 milijardi dinara.

Drugi poslovni prihode NBS u iznosu od sedam milijardi dinara, kako je navedeno u izveštaju, prvenstveno su prihodi Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca (4,6 milijardi dinara).

Troškovi na zarade zaposlenih u NBS i ostali lični rashodi u 2014. godini iznosili su 4,5 milijardi dinara.

„Donošenje teških odluka radi obezbeđivanja održivih javnih finansija, ekonomske posledice katastrofalnih poplava koje su u maju pogodile Srbiju, zaoštravanje geopolitičkih tenzija i promenljivi tokovi kapitala u uslovima povećane neizvesnosti na međunarodnom finansijskom tržištu – samo su neki od brojnih izazova koji su obeležili prethodnu godinu“, navela je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona je u istakla da je NBS uspela da obezbedi nisku i stabilnu inflaciju i inflaciona očekivanja u okviru cilja, da očuva poverenje u finansijski sektor Srbije, održi relativnu stabilnost deviznog kursa, ali i da znatno doprinese izradi brojnih reformskih zakona i ostvari uspešnu saradnju s međunarodnim finansijskim institucijama.“Stabilizacija inflacije na niskom nivou i relativna stabilnost deviznog kursa doprinele su produženju ročnosti i povećanju učešća dinarskih hartija od vrednosti u hartijama od vrednosti države, sniženju kamatnih stopa po kojima se država, privreda i građani zadužuju na domaćem tržištu, kao i rastu učešća dinarskih kredita privrede i građana, čime se povratno deluje i na veću efikasnost monetarne politike u narednom periodu“, ocenila je Tabaković u izveštaju o radu NBS u 2014. godini.

Najavila je da će nastavak sprovođenja strategije dinarizacije biti jedan od prioriteta NBS.

„Jačanje cenovne i očuvanje finansijske stabilnosti, kao ključan nesporan doprinos ekonomskom prosperitetu zemlje, ostaju i dalje glavni zadaci NBS, u čijem uspešnom ostvarivanju nam u velikoj meri pomaže i opredeljenost Vlade da sprovede fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme“, istakla je Tabaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar