U trendu

NBS: Inflacija i dalje u skladu s ocekivanja, opadanje od jula

BEOGRAD – Na aprilska mesečnu inflacija od 1,5 procenata, što je 9,6 posto u odnosu na april prošle godine, najviše su uticali rast cena hrane i energenata, saopštila je danas Narodna banka Srbije i navela da je ostala u skladu sa očekivanjima.

U saopštenju se navodi da su i u aprilu inflaciju obeležili rast cena hrane, energetnata i proizvoda u okviru bazne inflacije što je indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta.

NBS navodi da je na mesečnu inflaciju najviše je uticalo povećanje cena neprerađene hrane od 5,6 procenata, i to pre svega cena povrća i svežeg mesa.

Usporen je rast cena prerađevina hrane koji je u aprilu bio 1,1 posto što je slična dinamika rasta koja je beležena od početka godine, a manji rast u odnosu na oktobar i novembar 2021. godine kada je taj rast bio dva posto u proseku.

„Posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene prerađene hrane su u aprilu bile više za 11,4 posto, dok su cene neprerađene hrane povećane za 24,6 procenta“, navodi NBS.

Ocenjuju da je visok međugodišnji rast cena hrane najvećim delom posledica delovanja faktora na strani ponude na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat – odnosno da je reč o rastu cena svih ulaznih troškova u proizvodnji hrane.

Cene energenata su u aprilu porasle za 1,5 procenata, čemu je pored nastavka rasta cena naftnih derivata od 2,9 posto, doprineo i rast cena čvrstih goriva.

„Mesečni rast cena u okviru bazne inflacije iznosio je jedan posto. Za razliku od pojedinih zemalja centralne i jugoistočne Evrope koje su u režimu ciljanja inflacije, međugodišnja bazna inflacija na koju mere monetarne politike mogu u većoj meri da utiču i dalje je znatno niža od ukupne i u aprilu je iznosila 5,5 procenata“, navodi NBS.

Navodi se da je tome doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

„Važan faktor niske i stabilne bazne inflacije su i usidrena srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora koja se u dužem vremenskom periodu kreću u granicama cilja“, poručila je NBS.

Centralna banka i dalje očekuje da će inflacija u drugoj polovini ove godine imati opadajuću putanju.

„U granice cilja će se najverovatnije vratiti u drugoj polovini naredne godine, a zatim nastaviti da usporava do kraja perioda projekcije“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.