U trendu

NBS: Kurs neće biti doveden u pitanje, nema razloga za paniku

BEOGRAD – Narodna banka Srbije poručila je danas da ni u jednom trenutku stabilnost kursa dinara nije bila dovedena u pitanje, niti će biti dovedena u pitanje, i da nema razloga da građani povlače depozite iz banaka i kupuju devize u menjačnicama.

„Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna. Nema razloga ni za povlačenje depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama“, navode iz centralne banke za Tanjug.

Pored toga, NBS je naložila bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom.

NBS poziva sve učesnike na finansijskom tržištu da u uslovima pojačane globalne neizvesnosti pokažu odgovorno ponašanje, kako navodi, u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini, koja ide u prilog svima, i ne stvaraju građanima troškove koji povedeni panikom plaćaju nerealnu cenu.

NBS ističe da je nebrojeno puta dokazala tokom proteklih 10 godina da ima dovoljno sredstava, znanja i umeća da očuva stabilnost ne samo na deviznom, već na celokupnom domaćem finansijskom tržištu.

„To uspešno radimo od kad je krenula kriza izazvana korona virusom, ali i sada kada je neizvesnost povećana zbog geopolitičke krize u vezi sa dešavanjima u Ukrajini. Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju. Nije pitanje da li NBS ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. Narodna banka Srbije već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana“, poručuje NBS.

Kažu da je NBS ovu krizu dočekala sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi većim od 16 milijardi evra i da ima sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu.

Takođe, NBS navodi da već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, kao i da je pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

„Ponavljamo, i deviznih sredstava i strane gotovine (keša) imamo dovoljno i kontinuiramo snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna – ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama“.

Iz NBS poručuju da panika nikada nije od koristi i da je bezrazložna, jer obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazuje da je spremna da reaguje bez odlaganja i adekvatno.

„Ocekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana“, kažu u centralnoj banci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar