U trendu

NBS: Novca ima dovoljno, u dinarima i devizama

BEOGRAD – Narodna banka Srbije saopštila je danas da ima dovoljno novca u sistemu, u dinarima i u devizama, kao i na računima i u gotovini i da stabilnost ni na koji način nije, niti će biti ugrožena.

Haosa nema, niti će ga biti, poručuje centralna banka i apeluje na građane da ne nasedaju na provokacije i senzacionalističke naslove pojedinih medija koji, kako je navedeno, pokušavaju da pričom o nestašici deviza i efektivnog stranog novca podstaknu nestabilnost u domaćem finansijskom sistemu.

U ambijentu u kojem nema nikakvih drugih pritisaka, kada i domaća preduzeća i nerezidenti uobičajeno obavljaju transakcije na domaćem deviznom tržištu, kada nema pritiska ni stranih ulagača, kreiraju se panika i kupovina deviza i efektive od građana, a koju podstiču senzacionalistički naslovi, navode iz NBS.

Dodaju da je to jedini faktor deprecijacijskih pritisaka.

„Podsticanje straha naslovima ‘nešto se veliko sprema’, dok se ljudi, istovremeno, uvredljivo nazivaju ‘pomahnitalim’ – izaziva tražnju za stranom valutom, povećava cenu u menjačnicama, izaziva privremeni nedostatak strane valute – samo na pojedinim mestima koja već sutradan funkcionišu uobičajeno“, navodi se u saopštenju.

Nemojmo otežavati protok novca koji cirkuliše do najudaljenije menjačnice ili pošte u Srbiji, poručuje NBS.

„Ukoliko je nekome potrebno da dođe do efektive za redovan život, za poslovanje, u redu je, ali NBS apeluje – nema potrebe za čuvanjem novca kod kuće umesto u bankama. Prvo, najsigurniji je u bankama (ne i u kućama), drugo, u bankama je osiguran, u kućama nije. Treće, nemojmo sami sebi neracionalnim ponašanjem činiti štetu“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.