NBS obeležila 140 godina postojanja, otvoren inovirani Centar za posetioce

Narodna banka Srbije (NBS) danas je obeležila 140 postojanja, u znak sećanja na 2. jul 1884. kada je počela da radi Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije.

Otvoren je i inovirani Centa za posetioce u zgradi NBS u Beogradu, sa bogatom numizmatičkom zbirkom kojom je predstavljen istorijat novca na tlu Srbije.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kazala je da je NBS „oduvek predstavljala ogledalo države pred narodom i refleksiju naroda pred svetom“, piše na sajtu NBS.

Rekla je da je „u Srbiji danas stabilnost postala nova realnost“, te da, „više niko ne mora sa strepnjom da gleda u kursnu listu“.

„Tokom prethodnih dvanaest godina Srbija je prešla put od zemlje koju su odlikovale monetarna i finansijska nestabilnost i neizvesnost, do zemlje koja ima inflaciju uporedivu s razvijenim zemljama, stabilnu valutu, rekordan nivo deviznih rezervi, stabilan finansijski sistem“, kazala je ona.

Obeležavanju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je čestitao godišnjicu NBS.

On je, na društvenim mrežema, napisao da je „ponosan na činjenicu da 12 godina imamo punu stabilnost nacionalne valute, uz stalni rast zlatnih i deviznih rezervi“.

„U ime Srbije i svih njenih građana, želim da izrazim zahvalnost svim zaposlenima NBS, kako prošlim tako i sadašnjim, na posvećenom radu i doprinosu razvoju naše zemlje“, naveo je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.