NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 6,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je referentnu kamatnu stopu zadržao na nivou od 6,5 odsto, a nisu promenjene ni kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto, saopštila je NBS.

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelio je nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja, navodi se u saopštenju.

Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta, kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, kao i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera.

Izvršni odbor očekuje da će međugodišnja inflacija u Srbiji nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, smanjujući se prosečno mesečno za oko jedan procentni poen, tako da bi krajem godine trebalo da iznosi oko osam odsto.

Na ovakvo kretanje inflacije uticaće, kako je procenjeno, i slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, kao i izlazak iz međugodišnjeg obračuna inflacije poskupljenja hrane i energenata iz druge polovine 2022. godine.

Opadajućoj putanji inflacije u narednom periodu i njenom povratku u granice cilja u drugom tromesečju 2024. doprineće i efekti zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja, navela je centralna banka.

Po prognozi NBS, u 2023. očekivao rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biće u rasponu od dva do tri odsto, ali najverovatnije bliže donjoj granici.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biče 9. novembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.