U trendu

NBS: Referentna kamatna stopa povećana na 6,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto, saopštila je NBS.

Povećana je i stopa na depozitne olakšice – na pet odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,5 odsto.Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je procenio da je još uvek potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako ne bi došlo do rasta inflacionih očekivanja i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije.

„Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope“, istakla je NBS u saopštenju.

Dodaje se da istovremeno, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru NBS znatno doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.