U trendu

NBS: S bankama dogovoren moratorijum na rast cena usluga

BEOGRAD – Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je sa bankama postignut dogovor da u narednih godinu dana, počev od 1. septembra, ne povećavaju cenu svojih usluga, a da banke koje su ih povećale od 1. januara 2021. godine snize cenu tih usluga za 30 procenata, ali ne ispod nivoa na kome je ona bila pre povećanja.

„Time će građani u narednih godinu dana, prema našim trenutnim procenama, ostvariti zbirnu korist od sedam milijardi dinara, što nije zanemarljiv efekat u aktuelnim okolnostima kada se u narednom periodu očekuju izazovi iz međunarodnog okruženja i troškovni pritisci na globalnom nivou“, izjavila je.

Tabaković je dodala da je Izvršni odbor NBS danas doneo dve odluke koje se tiču bankarskiih usluga, a koje će dodatno zaštititi životni standard građana.

Prva se odnosi na platne račune sa osnovnim uslugama i garantovanom cenom koja je niža od sadašnje.

Guvernerka je objasnila da ona podrazumeva da će građani za 150 dinara mesečno moći da dobiju paket usluga u kome su tekući dinarski račun, besplatno podizanje gotovine na šalterima i bankomatima njihove banke, da dobiju besplatnu debitnu karticu, mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava neograničen broj transatkcija pujtem QR koda na prodajnim mestima.

Tabaković je navela da će pored toga, građani moći da nadograde ovaj paket dodatnim uslugama poput kreditne kartice deviznog računa, dozvoljenog minusa ili čekova bez prelaska na skupljli paket koji sadrži navedene usluge.

Objasnila je da bi dodatni paket koštao 225 dinara mesečno umesto 300 dinara, što je cena skupljeg paketa.

Guvernerka je istakla da je Izvršni odbor NBS danas doneo dopunu Odluke o upravljanju rizicima banke, kojima je propisano da poslovne banke obaveštavaju u primerenom vremenu NBS o nameri da izmene tarifnik usluga.

„Iako su banke prema zakonu slobodne da odrede cenu svojih uslugam sada smo suočeni sa rastom cena energenata i posledično mnogih drugih dobara i usluga, a čiji su uzroci van naše zemlje. NBS je pred banke iznela očekivanje da pokažu odgovornost i daju svoj doprinos očuvanju životnog standarda svojih klijenata“, naglasila je Tabaković.

Navela je da će oviim merama biti pobuhvaćeno 70 procenata od ukupno 6,8 miliona otvorenih dinarskih računa, dok će kod polovine tih računa doći do smanjenja naknade za održavanje tekućeg računa.

Tabaković je dodala da će NBS na isti način učestvovati i u odlučivanju o svim cenama koje utiču na potrošačku korpu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar