U trendu

NBS: Smanjeno učešće problematičnih kredita u Srbiji

Smanjeno je učešće problematičnih kredita, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Po preliminarnim podacima centralne banke, učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na kraju decembra 2016. godine iznosi 17,03% što predstavlja pad za 4,5 procentnih poena u odnosu na kraj 2015.  

Problematični krediti u bankarskom sektoru Srbije su sada na najnižem nivou u poslednje gotovo četiri godine, što potvrdjuje da Strategija za rešavanje problematičnih kredita i relevantni akcioni planovi daju rezultate, saopštila je banka.

Narodna banka je navela i da je 2016. godine u potpunosti realizovala ciljeve predvidjene Akcionim planom za jačanje kapaciteta banaka za rešavanje problematičnih kredita kroz unapređenje restrukturiranja potraživanja, računovodstvenu praksu, unapređenje transparentnosti banaka u pogledu kvaliteta aktive, kroz unapređenje upravljanja kolateralima u bankama, kao i sistema izveštavanja regulatora o strukturi problematičnih kredita.

Narodna banka poručuje da će radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema ostati posvećena daljem rešavanju pitanja problematičnih kredita.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.