U trendu

NBS u 2022. menjala referentnu kamatu četiri puta – za 1,75%

BEOGRAD – Narodna banka Srbije ove godine je četiri puta povećavala referentnu kamatnu stopu, ukupno za 1,75 odsto, sa 1,0 na 2,75 odsto.

Prvo povećanje je bilo 7. aprila, sa 1,0 na 1,5 odsto, zatim 12. maja na 2,0 odsto, 9. juna na 2,5 odsto i poslednji put, 7. jula, na 2,75 odsto.

Istovremeno, stopa na kreditne olakšice je, takođe, menjana četiri puta i sada iznosi 3,75 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,75 odsto.

Te stope menjane su za po 0,5 odsto i poslednji put za 0,25 odsto.

Referentna kamatna stopa predstavlja kamatnu stopu prema kojoj se određuju sve ostale kamatne stope banaka.

Izvršni odbor NBS procenio je 7. jula da je potrebno dodatno pooštriti monetarne uslove na domaćem tržištu povećanjem referentne kamatne stope kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i obezbedilo da se inflacija u Srbiji od avgusta nađe na opadajućoj putanji, saopštila je ranije centralna banka.

Prema oceni Izvršnog odbora NBS, inflacija bi u drugoj polovini naredne godine trebalo da se vrati u granice cilja Narodne banke Srbije (3±1,5 odsto), čemu će doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova.

Inflacija u Srbiji, merena rastom potrošačkih cena, porasla je u junu godine za 1,6 odsto u odnosu na maj, dok je na godišnjem nivou dostigla 11,9 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar