U trendu

NBS: Vlasnik Sberbanke u Srbiji od sutra je Agroindustrijsko komercijalna banka AIK banka Beograd

 Agroindustrijsko komercijalna banka AIK banka a.d. Beograd zaključila je danas sa Narodnom bankom Srbije (NBS) ugovor o sticanju akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd po osnovu kojih će steći 100 odsto vlasništva u toj banci, saopštila je večeras NBS.

Tom promenom Sberbanka Srbija, kako je navedeno, prestaje da bude deo bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe AG, Beč, Austrija i postaje deo domaće bankarske grupe.
„Imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg akcionara iz Evropske unije, NBS je donela rešenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbanke čime je omogućeno da NBS neposredno proda njene akcije“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da „širenjem poslovanja i kombinacijom svojih modela poslovanja, banke će biti u mogućnosti da ponude još kvalitetnije usluge svojim klijentima, spajajući stručnost i tehnologiju obe banke i njihovog dugogodišnjeg iskustva“.

AIK banka, kako je navedeno, ovim sticanjem povećava svoje tržišno učešće i postaje jedna od najvećih banaka u zemlji.

„Transakcija prebacivanja akcija Sberbanke u vlasništvo AIK banke realizovaće se sutra tokom prepodneva“, navedeno je u saopštenju.

NBS je istakla da je je „Sberbanka visoko kapitalizovana i veoma likvidna banka, koja nema niti će imati poteškoća u izvršavanju svojih obaveza i čiji klijenti nemaju razloga za brigu, a prodajom banke klijenti Sberbank Srbija postaju deo jake domaće bankarske grupe“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.