U trendu

NBS zadržala referentnu kamatu na 1,0 posto

BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 1,0 posto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike i da je najavljen dodatni paket fiskalnih mera, navodi se u saopštenju NB.

To znači, kako se objašnjava, da će koordinisane mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka.

„Snažna podrška NBS i Vlade našim preduzećima i građanima obezbediće dostizanje pretkriznog nivoa ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju ove godine“, dodaje centralna banka.

Industrijska proizvodnja, promet u trgovini na malo i izvoz već su dostigli pretkrizni nivo, a sa daljim napretkom u procesu vakcinacije, koji je po dosadašnjem uspehu Srbiju svrstao među najbolje zemlje na svetu, NBS očekuje da će se aktivnost i u ostalim uslužnim sektorima potpuno oporaviti.

Oporavku domaće tražnje, kako se navodi, doprineće nastavljena realizacija infrastrukturnih projekata, povoljni uslovi finansiranja postignuti prethodnim ublažavanjem monetarne politike, kao i očuvano tržište rada i u uslovima pandemije.

Pored toga, Izvršni odbor naglašava da je priliv kapitala u Srbiju po osnovu stranih direktnih investicija od 3,0 milijarde evra u 2020. bio najviši u regionu i pretežno usmeren u razmenljive sektore, što uz očekivan oporavak eksterne tražnje, treba da doprinese dvocifrenom rastu izvoza ove godine.

Iz NBS podsećaju da je započeta osma godina kako je inflacija u Srbiji čvrsto pod kontrolom, na niskom i stabilnom nivou, te da se predviđa da će se međugodišnje kretati u donjoj polovini ciljanog raspona do kraja perioda projekcije.

Centralna banka navodi da neizvesnosti i dalje potiču iz međunarodnog okruženja i da se u najvećoj meri odnose na efikasnost u upravlanju pandemijom, proizvodnju i distribuciju vakcina na globalnom nivou, što će opredeliti brzinu oporavka svetske privrede i kretanja na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu.

NBS takođe ukazuje na potrebu opreznog vođenja monetarne politike zbog rasta svetske cene nafte od novembra prošle godine, kao i drugih primarnih proizvoda.

Izvršni odbor ističe da će u fokusu nosilaca ekonomske politike i dalje biti obezbeđenje podrške što bržem oporavku naše privrede, očuvanju proizvodnih kapaciteta, zaposlenosti i daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

NBS će nastaviti da pažjivo prati kretanja i uticaj ključnih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja na inflaciju, finansijsku stabilnost i brzinu ekonomskog oporavka i kontinuirano će procenjivati sve do sada donete mere kako bi se pružila podrška daljem oporavku ekonomske aktivnosti, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. marta 2021.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.