U trendu

Ne davimo Beograd: Glavni grad Srbije bez železničke linije sa regionom

Pokret Ne davimo Beograd upozorio je danas da je privremenom obustavom saobraćaja na međunarodnoj železničkoj liniji Beograd – Bar, Beograd izgubio svaku železničku vezu sa drugim državama Balkana.

„Uporedo sa uništavanjem međunarodne železnice, dešava se i devastacija lokalne železnice u Srbiji. Dok se Srpska napredna stranka hvali ulaganjem u železnicu i renoviranjem 75 kilometara pruge između Beograda i Novog Sada, situacija sa železnicama je sve gora“, navedeno je u saopštenju Ne davimo Beograd.

Dodaje se da su vozovi nekada išli iz Beograda do Beča, Praga, Ljubljane, Sarajeva, Zagreba, Budimpešte, Temišvara, Istanbula, Sofije, Soluna, Skoplja i drugih evropskih gradova, dok danas jedina trenutno aktivna međunarodna železnička linija u Srbiji povezuje Dimitrovgrad i Sofiju, i saobraća jednom dnevno.

Koordinator grupe za saobraćaj Ne davimo Beograd Zoran Bukvić je kazao da su „u Zapadnoj Evropi, brzi vozovi efikasniji vid transporta od aviona, kada se uzmu u obzir relacije do 400 kilometara“.

„Kombinacijom brzih vozova i parkirališta po obodu grada, kao i intermodalnom integracijom vozova sa gradskim javnim prevozom i sistemima javnih bicikala, može se parirati privatnom automobilu kao dominantnom vidu transporta za duže relacije između gradova“, rekao je Bukvić.

Pokret Ne davimo Beograd navodi da ima plan za revitalizaciju i razvoj regionalnog sistema železnice kojim bi se povezali svi regionalni centri, a lokalnom železnicom bi ti centri bili povezani sa manjim mestima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar