U trendu

Neću da nameštam vrednost dinara za interesne grupe

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković je kazala da neće da namešta vrednost dinara za interesne grupe i da Srbija ne treba da strepi od dužničke krize.

„Na odnos dolara i evra ne mogu da utičem, ali neću da nameštam vrednost dinara za bilo koju interesnu grupu i da time dozvolim lomove na tržištu. Relativne stabilnosti kursa mora biti. I sa time svako mora da računa“, rekla je Tabaković u intervjuu za današnju Politiku.

Ona je istakla da jačanje dolara u odnosu na evro za jedan procentni poen uvećava spoljni dug Srbije za 80 miliona evra, što nije smo knjigovodstveni rast duga već i realno uvećan trošak onih koji treba da izmire dospelu obavezu.

„Novac i informacije su najočigledniji dokaz nadnacionalnog funkcionisanja sveta u kojem živimo. Za novac ne postoje nacionalne granice. Mi smo visoko evroizirana ekonomija, imamo čak 75 odsto te valute u našim robno-novčanim tokovima“, istakla je Tabaković.

Po njenim rečima, Srbija ni po čemu ne može da se poredi sa Grčkom, koja je zapala u dužničku krizu.

Na primeru Grčke, kako je dodala, još jednom se pokazalo da je neodrživa ekonomska politika koja je zasnovana na lažnoj slici o prihodima koji su precenjeni i obavezama koje su potcenjene.

Srbija je, kako je kazala Tabakovićeva, umesto olakog pristajanja na ponuđene izlaze izabrala da, u dogovoru s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), pronađe održivo rešenje i ne treba da strepi od dužničke krize.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.