U trendu

Nedimović: Očekujemo nove kvote za bescarinski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da su se stekli uslovi da se sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom redefiniše i da se povećaju kvote i dodaju novi poljoprivredni proizvodi koji bi bili na listi robe koja može da se izvozi bez carina.

„Sa turskim ministrom poljoprivrede Ahmetom Ešrefom Fakibabom razgovarao sam o povećanju spoljnotrgovinske razmene i investicijama u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu i predložili smo bescarinski izvoz junećeg mesa u Tursku, kao i rafinisanog i sirovog suncokretovog ulja“, rekao je Nedimović novinarima u Beogradu posle potpisivanja Akcionog plana u oblasti poljoprivrede Srbije i Turske.

Akcioni plan je potpisan u okviru Poljoprivrednog foruma kojem prisustvuje više od 150 turskih poljoprivrednih firmi, kao i prodajni lanci koji su potencijalni otkupljivači srpskih proizvoda, i oko 200 domaćih proizvodjača.

Nedimović je kazao da ukoliko se ono što je dogovoreno realizuje u narednih dva-tri meseca biće veća spoljnotrgovinska razmena Srbije i Turske u oblasti agrara.

Od 2010. godine, kada je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Turske, po rečima Nedimovića, medjusobna trgovina povećana je pet puta, ali on smatra da ima mesta za dodatna povećanja jer je Srbija u poslednjih pet godina u proseku ostvarivala deficit u razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Turskom od 13,2 miliona dolara.

Kako je naveo, ukupna razmena u oblasti agrara u 2016. bila je blizu 70 miliona evra a iz Srbije se najviše izvozila pšenica i proizvodi od pšenice i cigarete, a uvozili agrumi i lešnici.

„Logistički Srbija može da bude platforma Turskoj za plasman robe u EU i Rusiju a Turska našim proizvodjačima put ka tržištima Azije i Bliskog istoka, odnosno onom delu sveta gde je nekadašnja Jugoslavija isporučivala robu pre devedesetih godina prošlog veka“, kazao je Nedimović.

Istakao je da je Srbija otvorena za turske investitore u domaću proizvodnju i da su dobri politički odnosi dve zemlje podsticaj za ekonomsku saradnju.

Nedimović je rekao da danas nije razgovarano o mogućnosti bescarinskog uvoza konditorskih proizvoda iz Turske i naglasio da je srpsko tržište otvoreno za svu robu koje se ne proizvodi u Srbiji.

Turski ministar poljoprivrede Ahmet Esref Fakibaba istakao je da je Srbija za Tursku važna ekonomska destinacija i veliki prijatelj.

„Turska daje podsticaje svojim biznismenima da dodju u Srbiju i investiraju u nju“, rekao je on i dodao da očekuje da se ekonomska saradnja dve zemlje, pre svega u poljoprivredi, poveća.

Kako je rekao, potrebno je unaprediti uvoz i izvoz obe zemlje.

„Turskoj trebaju djubrivo i pesticidi iz Srbije, a zainteresovani smo i da zajedno radimo kako bi izvozili na treća tržišta“, rekao je on i dodao da je Turska spremna za saradnju sa Srbijom.

Ahmet Esref Fakibaba zahvalio je Srbiji što je stala uz državni vrh Turske, nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji.

„Mi smo sigurni da Vlada Srbije neće dozvoliti da se osnivaju bilo kakve škole i kancelarije terorističke organizacije FETO na teritoriji Srbije“, rekao je on.

Naredni sastanak ministara poljoprivrede Srbije i Turske trebalo bi da bude za 60 do 90 dana da bi se videlo šta je od dogovorenog realizovano.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.