U trendu

Nedimovic: S. Arabija otvara trziste za proizvode iz Srbije

BEOGRAD – Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar je naveo da će Srbija na to tržište moći da izvozi goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode.

„Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije – goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode, a potpisali smo i sporazum sa Indonezijom, oni otvaraju prvo za jabuku, za kukuruz, pa idemo dalje na nova tršišta“, rekao je Nedimović za RTS.

Nedimović je najavio i da su u toku pregovori sa dva velika investitora za preradu kukuruza – jednim iz Egipta i jednim iz Kine.

„I jedan i drugi se bave preradom kukuruza i proizvodnjom glukoze, nekih sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju. To su finalni premium proizvodi od kukuruza. Njima je ideja da prerađuju oko pola miliona tona kukuruza. To su ozbiljne stvari“, istakao je Nedimović.

Kaže da je ministar poljoprivrede Egipta najavio da će u martu doći u Srbiju baš zbog realizacije te investicije.

„To je jako dobro jer više ne moramo da prodajemo sirovinu nego radimo poluproizvod ili finalni proizvod koji je mnogo skuplji. To je cilj poljoprivrede“, naveo je Nedimović.

S obzirom da za biljne proizvođače ovih dana kreće đubrenje pšenice i drugih ozimnih useva, Nedimović kaže da su obezbeđene dovoljne količine veštačkog đubriva.

Navodi da su 400.000 tona potrebe veštačkog đubriva Srbije i da su kompletno obezbeđene preko uvoznika.

„Obezbedili smo 400.000 tona veštačkih đubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture“, ističe Nedimovic.

Podseća i da je država izašla sa dve posebne mere i da su već četiri banke počele da realizuju meru beskamatnog kreditiranja, dok će još šest banaka početi sa realizacijom tokom narednih dana.

„Poljoprivredniku je dosta samo da ode u poslovnu banku. Država pokriva kompletnu kamatu, vraća se glavnica, tek prvi deo, kada prođu sve žetve, u oktobru. Ne trebaju nikakva posbena sredstva obezbeđenja, dobijete novac potpuno besplatno, dobijete ga sad da možete jeftinije da uzmete đubrivo“, kaže Nedimović.

Ističe da je obezbeđeno i seme za setvu i da nema razloga za brigu.

„Što se tiče kukuruza i ostalih kultura koje idu na proleće, nemojte da imate nikakvu brigu. Imamo svoju proizvodnju i nemamo nikakvih problema“, naglašava Nedimović.

Govoreći o organskoj poljoprivredi, ministar kaže da je to sektor sa najvećim rastom izvoza u prethodnoj godini – 94 odsto.

„Pre osam godina izvoz nam je u tom sektoru bio četiri miliona dolara, a sada je 65 miliona dolara. U Nemačku ide 31 odsto našeg izvoza, a 13 odsto u SAD. To su platežno sposobna tržišta“, napominje Nedimović.

Ističe da poljoprivrednici imaju mogućnosti da uz pomoć države kupuju repromaterijal, mašine, opremu i prerađivačke kapacitete.

„Imamo četiri-pet konkursa koji su već u toku. Za nabavku mehanizacije dobijete pola novca, za kupovinu traktora imate dva konkursa. Iz IPARD-a 7. febraura kreće novi poziv. Što se tiče sektora stočarstva, imate već otvoren poziv za nabavku traktora od 80 kilovata, gde država da pola novca besplatno, 40 odsto je kredit, a 10 odsto je sopstveno učešće“, navodi Nedimović.

Kaže da ima i konkursa koji su otvoreni za nabavku robota za mužu koje ljudi traže zbog nedostatka radne snage.

Ministar najavljuje i da će po prvi put na pijacama, trgovima i ulicama biti mlekomati sa svežim mlekom sa farmi.

Najavljuje i da od marta kreće isplata 55 miliona evra za davanja po hektaru svim poljoprivrednim proizvođačima.

Nedimović tvrdi da će i ove godine hrane u Srbiji biti i ističe da je prethodne godine zabeležen rekordan izvoz od pet milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar