U trendu

Nedovoljno montera i servisera liftova, uskoro obuke

BEOGRAD – Zbog deficita kadrova majstorskih zanimanja, naročito obrazovnog profila „instalater“ ili „monter liftova“ Privredna komora Srbije (PKS) – Savet za liftove, odlučila je da pokrene i razvije novi program obuke za njih.

Kako kažu u PKS, novi program obuka za ovu struku biće dobra prilika za sve one koji su završili tehničke i elektro-tehničke škole da se dokvalifikuju, a program će razvijati u saradnji sa srpskim privrednicima, dok će Vlada Švajcarske pružiti finansijsku podršku.

Stručnjaci ukazuju da su usled nedostatka tih profila mnoge firme prinuđene da često primaju na posao i one iz drugih struka, koji nemaju dovoljno znanja te da za njih organizuju obuke.

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike u PKS Mirjana Kovačević rekla je za Tanjug da je ideja da se do juna razviju programi obuka koje bi podrazumevale, pre svega, prekvalifikacije i dokvalifikacije kadra.

U toku su pripremne aktivnosti posle čega će kompanije iz cele Srbije biti pozvane da se uključe.

Profesor Mašinskog fakulteta i predsednik Saveta za liftove pri PKS Nenad Zrnić kaže da su pored ovog, i mnoga druga majstorska zanimanja u Srbiji u deficitu i kao primer navodi da je u nekim servisima poput „Škode“ ili „Mercedesa“ teško naći kadar, da takođe nedostaju i autolakireri…

Instalateri i serviseri liftova, kaže, u deficitu su, budući da trenutno vlada ekspanzija gradnje i da se sve više liftova ugrađuje i servisira.

Procenujuje se da u Srbiji ima između 25.000 i 26.000 liftova, od čega je polovina u Beogradu te da su zato velike potrebe za ovim stručnim kadrom.

„Zato je Privredna komora preko Centra za edukaciju i Saveta za liftove pokrenula incijativu da omogući program dokvalifikacije, u kome bi učešće uzele i liftadzijske kompanije i monteri, proizvođači i serviseri liftova i kadar mašinske struke i elektrotehničkog obrazovanja budući da su znanja iz tih oblasti neophodna za ovaj posao“, rekao je Zrnić.

Posle obuke bi dobijali sertifikate, ističe sagovornik i dodaje da je interesovanje poslodavaca za ovaj program obuke veliko.

Inače, plate instalatera i servisera liftova sada su znatno veće nego ranije, i u proseku se kreću od 50.000 do 60.000 dinara, a neretko su duplo veće.

Profesor Zrnić podseća da je za montažu i popravku liftova neophodno, pre svega, odlično poznavanje mehanike i elektronike i da obučavanje novih majstora nije jednostavan, posao.

Govoreći o modelu dualnog obrazovanja on kaže da su postignuti i određeni rezultati i da su se u taj sistem uključili mnogi investitori, a posebno je važno što mladi tako mogu da dođu do sigurnog zaposlednja i pristojnih plata.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da učestvuju u svim aktivnostima koje se odnose na oblast dualnog obrazovanja, po pozivu zainteresovanih socijalnih partnera i institucija, a imajući u vidu da je to značjano za adekvatnije povezivanje sveta obrazovanja i sveta rada.

NSZ u tome učestvuje konsultativno, kao strana koja ima ekspertizu koja se odnosi na poznavanje i praćenje trendova na tržištu rada, ističu.

Inače, na evidenciju NSZ, poslednjeg dana januara ove godine bilo je prijavljeno dva lica koji su instalateri liftova i žičara, ali u toj služni ne raspolažu podacima o ukupnoj potražnji na tržištu rada.

U toku 2019. godine bilo je 11 prijava potreba za zapošljavanjem montera liftova i žičara i 126 montera instalatera sa trećim stepenom stručne spreme.

Prošle godine zaposleno je oko 200 lica ove struke, pokazuju podaci NSZ.

NSZ u prethodnim godinama nije organizovala obuke za ta zanimanja, jer za njima nije postojala potražnja na tržištu rada.

„Poslodavcima, koji u narednom periodu budu imali potrebu za angažovanjem lica na poslovima instalatera liftova, pružićemo mogućnosti za obrazovne programe – obuka na zahtev poslodavca, sticanje praktičnih znanja, pripravnici…“, ističu u NSZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.