U trendu

Negre:Ulagaćemo u puteve, digitalizaciju, zelenu ekonomiju

BEOGRAD – Razvoj transportne povezanostu u regionu, podrška digitalnom razvoju, tranzicija ka zelenoj ekonomiji, razvoj moderne, pre svega zdravstvene infrastrukture, podrška malim i srednjim preduzećima biće glavni priroriteti Evropske investicione banke (EIB) na Zapadnom Balkanu, izjavila je danas šefica EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Ona je na konferenciji u organizaciji kompanije Color Media Communications i britanskog Ekonomista, pod nazivom „Svet u 2021“ navela da će u sledećoj godini fokus banke, što se transprta tiče biti na rehabilitaciji putne i železničke infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

„Nastavićemo da finansiramo najveće putne i železničke koridire u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, kao i sa ulaganjima u vodni saobraćaj gde smo već ove godine uložili 100 miliona evra pre svega da se poveća plovnost Save i Dunava“, rekla je Negre i navela da je do sada u Srbiju uložemo u trasportnu infrastrukturu više od dve milijarde evra.

Kao drugi prioritet navela je digitalizaciju, jer ona pomaže razvoju novih tržišta i podiže konkurenstonost ekonomije.

Istakla je da je nedavno potpisano ulaganje novih 65 miliona evra za digitalizaciju i povezanost osnovnih i srednjih škola u Srbiji što je veoma važno kod učenja na daljinu.

Banka prema njenim rečima planira i ulaganje u razvoj 5G digitalne mreže u Srbiji.

Treći fokus ulaganja i aktivnosti u 2021. će biti tranzicija ka zelenoj ekonomiji a od sledeće godine će sva ulaganja banke u ovom smeru biti usklađena sa pariskim klimatskim sporazumom
Četvrti priotritet biće razvoj moderne, pre svega zdravstvene infrastrukture koja je neophodna da bi zdravstvo moglo da odgovori na buduće krize i izbori se sa ovom sadašnjom.

Negre je istakla da je Evropska investiciona banka na Zapadnom Balkanu obezbedila bolju zdravstvenu zaštitu za preko pet miliona ljudi.

Sledeće godine će na agendi EIB biti važna i podrška malim i srednjim predužećima a kako je Negre navela do sada je u finansiranje MSP uloženo više od četiri milijarde evra, od čega oko pola u Srbiji.

„Fokusiraćemo se i na mikropreduzeća i na startap kompanije, pre svega kroz garancijske šeme koje nudimo“, navela je ona i istakla da će se Banka u budućnosti fokusirati i na podršku inovacijama i novim tehnologijama, da se kreira klima inovativnog perduzetništva koja može biti komparativna prednost razvoja privrede Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar