U trendu

Nejasno koliko gasa je Evropa spremna da kupuje od Rusije

ANKARA – Ankara trenutno nema informacije o količinama ruskog gasa koje bi zemlje Evropske unije bile spremne da kupe od Rusije preko projektovanog gasnog čvorišta na teritoriji Turske, rekao je za TAS S izvor iz turske vlade.

„Trenutno je nejasno koliko su gasa Evropljani spremni da kupe od Rusije. Određene zemlje EU su spremne da se vrate proizvodnji nuklearne energije u pokušaju da zadrže svoju nezavisnost od ruskog gasa, a sasvim je moguće da će se sličan razvoj događaja desiti iu drugim zemljama. Dakle, sada nemamo informacije o količine ruskog gasa koje su spremni da kupe preko čvorišta“, rekao je izvor.

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez izjavio je u utorak da je njegova zemlja spremna da razgovara o mapi puta za stvaranje gasnog čvorišta na svojoj teritoriji, u skladu sa ranijim predlogom Moskve.

Međutim, on je rekao da za sada nema „tačnih datuma razgovora sa Rusijom“ o tom pitanju, navodi TAS S.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u prošlonedeljnom govoru na moskvoskom energetskom forumu predložio stvaranje najvećeg gasnog čvorišta u Evropi u Turskoj i preusmeravanje obima gasa, čiji tranzit preko Severnog toka više nije moguć, na ovo čvorište.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da podrazumeva izgradnju još jednog sistema gasovoda i stvaranje čvorišta u Turskoj, preko kojeg će se gas snabdevati trećim zemljama, pre svega evropskim, ukoliko budu zainteresovane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.