U trendu

Neki proizvodi od plastike sa prevelikim sadržajem ftalata

BEOGRAD – Gotovo trećina testiranih proizvoda od plastike na tržištu Srbije sadrži povećanu količinu ftalata koji spadaju u štetne materije, saopštili su organizacije Alternativa za bezbedije hemikalije (AlHem) iz Srbije i Arnika iz Češke.

Dodaje se da su ltalati pronađeni u 10 od 36 testiranih proizvoda u koncentraciji većoj od 0,1 odsto, što je gornja dozvoljena granica u Evropskoj uniji.

Radi se o supstanci koja se dodaje proizvodima od polivinilhlorida (PVC) kako bi postali meki i manje lomljivi, objašnjava AlHem.

Ova materija pronađena je u proizvodima kao što su školske torbe, ranci, kabanice, dečje papuče, neseseri, veštačka koža, PVC cerade, PVC tapete i patosnice za automobile, precizira se u saopštenju.

Navodi se da ovi proizvodi potiču od domaćih i evroposkih proizvođača i da se prodaju u prodavnicama ppoznatih trgovaca.

„Zabrinjavajuće je da su ftalati pronađeni u proizvodima uglavnom namenjenim deci i mladima#, ocenila je Valentina Mart iz AlHema.

Dodala je kako je infomacija o povećanoj koncentraciji ove materije poslata proizvođačima i trgovcima, ali da niko od njih nije odgovorio.

„Ukazivanjem na postojanje štetnih ftalata u proizvodima za svakodnevnu upotrebu i pritiskom potrošača na trgovce i proizvođače da dobiju ovu informaciju treba da se izvrši pritisak na kompanije kako bi zamenile ove hemikalije bezbednijim alternativnim materijama“, smatra Karolina Brabcova iz češke organizacije Arnika.

S ciljem da potrošače u Srbiji motivišemo da se informišu o proizvodima koje kupuju poikrenuli smokampanju „Kupuj šta želiš bez supstanci koje ne želiš“, saopštio je AlHem.

Ta organizacija je popizvalapotrošače da koriste njenu aplikaciju Scan4Ćem preko koje mogu da dobiju informaciju o hemijskom sastavu pojedinih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar