U trendu

NEM nece potpuno zabraniti Kini akviziciju luke Hamburg

BERLIN – Male su šanse da će Nemačka potpuno zabraniti kineskoj kompaniji Kosko kupovinu udela u lučkom terminalu u Hamburgu i verovatno će odobriti preuzimanje manjeg udela nego što je prvobitno planirano, javlja Rojters.

Kosko, gigant u sektoru brodskog transporta, dao je prošle godine ponudu da preuzme 35 posto udela u jednom od tri terminala logističke kompanije HHLA u najvećoj nemačkoj luci, što je izazvalo podelu u redovima koalicione vlade u Berlinu da li da se dopusti nastavak pregovora o toj ponudi.

Kompromisno rešenje o kojem se trenutno raspravlja predviđa da Berlin odobri prodaju 24,9 posto terminala Koskou, iako nemačka ministarstva ekonomija i inostranih poslova i dalje traže da se sporazum blokira u potpunosti, ali je malo verovatno da će se to dogoditi jer kancelar Olaf Šolc nije stavio to pitanje na dnevni red vlade, navodi Rojters ;pozivajući se na poverljive izvore.

„Ministarstva savezne vlade koja su uključena u razgovore vide ograničenje od 24,9 odsto kao ‘urgentno rešenje’ kako bi se sprečilo da se dogode gore stvari“, rekao je britanskoj agenciji izvor iz nemačkog Ministarstva ekonomije, dodajući da će s manjim udelom Kosko imati manje pravo glasa u upravljanju terminalom.

Taj izvor je dodao da se „s ovim, naravno, ne rešava stvarno pitanje rizika, tako da ministarstva i dalje smatraju da je potpuna zabrana pravi put“.

Odnos vlade prema ovom pitanju posmatra se kao indikator u kojoj meri je Nemačka spremna da pooštri stav prema Kini, svom velikom trgovinskom partneru, zbog straha od preterane zavisnosti od te zemlje.

Razgovori o ovom pitanju još nisu okončani, uz podsećanje da nemački kancelar Šolc treba naredne nedelje za otputuje u posetu Kini.

Kineski medij Tejbl izvestio je u ponedeljak da bi Kosko mogao da prihvati sporazum o kupovini manjeg udela, pozivajući se na izvore upućene u pregovore.

Peking je ranije saopštio da se nada da će Nemačka razmatrati sporazum u „objektivnom i racionalnom svetlu“ bez politizacije ekonomskih odnosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar