U trendu

NEM: Poslodavce naljutio Merkelin zakon o lancu snabdevanja

BERLIN – Nemački poslodavci su oštro kritikovali danas vladajuću koaliciju kancelarke Angele Merkel zbog usvajanja zakona koji obavezuje kompanije u najvećoj evropskoj ekonomiji da preduzmu mere protiv kršenja ljudskih prava kod njihovih stranih dobavljača.

Nemačka vlada je usvojila na svojoj nedeljnoj sednici akt o lancu snabdevanja, otvarajući put oštrijim pravilima nego što se očekivalo, a prema kojima bi velike kompanije morale da plate kaznu u visini do 2,0 posto svog godišnjeg globalnog prometa ako prekrše pravila, izveštava Rojters.

Predlog zakona bi takođe omogućio vladi da privremeno isključi sa javnih tendera kompanije koje su na osnovu novog zakona dobile kazne od 175.000 evra ili više.

Nemačko udruženje poslodavaca BDA, koje kao krovna organizacija predstavlja kompanije iz svih sektora privrede, kritikovala je zakon, ocenivši da je previše strog i da ide predaleko.

Prema mišljenju BDA, rizik od novčane kazne i ostalih sankcija mnogim firmama verovatno ne ostavlja drugi izbor nego da se povuku iz zemalja u razvoju u kojima postoji problem sa ljudskim pravima.

„Zakon šteti upravo onima koji bi trebalo da budu zaštićeni“, navodi se u saopštenju BDA i upozorava da vlada stavlja nemačke kompanije u vrlo nepovoljan položaj u pogledu evropske i globalne konkurentnosti.

„To znači da će strane kompanije, koje ne moraju da se pridržavaju nemačkih pravila, uskočiti i zameniti nemačke firme i njihove trgovinske poslove“, dodaje BDA.

Ministar finansija Olaf Šolc je stao u odbranu vladine odluke, navodeći da će ona pomoći u zaštiti radnika širom sveta od eksploatacije.

„U budućnosti će se znati da ‘Made in Germany’ uvek znači poštovanje ljudskih prava. Zaposleni širom sveta zaslužuju poštovanje“, rekao je Šolc, i dodao da će korist imati i potrošači i kompanije.

Prema predlogu zakona, novčana kazna do 2,0 posto globalnog prometa bila bi moguća u slučajevima ako godišnji promet kompanije prelazi 400 miliona evra.

Ova mera bi se, od 2023. godine, odnosila samo na kompanije koje imaju više od 3.000 zaposlenih u Nemačkoj, a od naredne godine bi se proširila i na one koje zapošljavaju više od 1.000 ljudi.

To znači da bi u prvoj fazi bilo pogođeno više od 600 nemačkih kompanija, a u drugoj skoro 2.900, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar