U trendu

Nema alternative za ruski gas

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić izjavio je danas da Srbija i EU nemaju alternativu za snabdevanje ruskim gasom, a da ideja da evropski gasovod zaobiđe Srbiju, pokazuje stav Evrope prema njoj.

„To što Evropa želi da eskivira Srbiju, eventualno ponudivši Rusima da se pravi gasovod koji će da obiđe Srbiju, samo je podatak koji pokazuje koliko Evropa dobro misli nama“, rekao je Vuletić agenciji Beta povodom informacija da su zvaničnici EU nudili Rusiji da se izgradi gasovod Istočni prsten, preko Slovačke, Mađarske, Rumunije i Bugarske, zaobilazeći Srbiju.

On je rekao da ni gasna intekonekcija s Bugarskom ne bi obezbedila sigurnost Srbije u snabdevanju gasom, jer se i Bugarska snabdeva ruskim gasom.

„Niko neće da shvati da snabdevanje Bugarske ide preko Rumunije, koja se snabdeva preko Ukrajine, a 2019. godine apsolutno ni jedan kubni metar gasa neće ići preko Ukrajine, prema tome neće biti gasa ni za Bugarsku, ni za Rumuniju. Ta interkonekcija je samo bacanje para. Mi jedino možemo da se oslonimo na Južni tok za koji ja mislim da će Evropa morati da zamoli Rusiju da ga izgradi“, rekao je Vuletić.

Predsednik udruženja koje okuplja inženjere i stručnjake za gas, rekao je će po proceni Međunarodne gasne unije, potrošnja gasa u Evropi do 2030. godine porasti sa sadašnjih 430 milijardi kubnih metara godišnje na 600 milijardi, i da, osim Rusije, u sledećih 10 godina nije moguće naći izvore za snabdevanje Evrope.

„Prema tome, sve igre koje Evropa i Evropska komisija prave s Trećim energetskim paketom, sa Azerbejdžanom koji će da gradi Tap (Transjadranski gasovod), Tanap (Transanadolski gasovod), Agri (Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija interkonekcija), gasovode u kojima nema gasa, priča su koja bi trebalo da na neki način zavede one koji se ne razumeju dobro u ekonomiju i energetiku“, rekao je Vuletić.

On je dodao i da je nedavni dogovor Nemačke, Francuske i Italije da se produži gasovod Severni tok koji ruski gas dovodi ispod Severnog mora, predstavlja dokaz da gas neophodan Evropi, jedino može da ponudi Rusija.

„Sve druge mogućnosti – da to bude gas iz Azerbejdžana, iz Amerike, priče su koje treba da produže evropsku agoniju oko potrage za gasom, a ona mora da uzme gas od Rusa. I Srbija isto mora da se osloni na gas iz Rusije“, rekao je Vuletić.

Novi gasovod „Istočni prsten“ kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018, proizlazi iz dogovora tih zemalja potpisanog u Rigi krajem maja.

Kako su ranije preneli evropski diplomatski izvori u Briselu, mada bi ta nova infrastruktura za dotok gasa iz raznih izvora zaobilazila Srbiju, izgradnja srpsko-bugarske gasne veze omogućila bi dotok izvesne količine gasa u Srbiju i preko tog novog gasovoda. Mogući izvori gasa za Istočni prsten bili bi Azerbejdžan, Turkmenistan, Irak, Kipar i Rusija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.