U trendu

Nema zamerki na rad Ministarstva gradjevinarstva

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da predstavnici medjunarodnih finansijskih institucija nisu imali zamerke na rad tog ministarstva.

„Ovo ministarstvo je potpuno promenilo način upravljanja projektima i to je najvažnija stvar, a to je veoma važno i za celu državu. Mi imamo mentore za svaki projekat na terenu. Mi razgovaramo sa svim predstavnicima javnih preduzeća. Nismo zatvoreni. I ono što je do sada bilo jesu pohvale“, kazala je Mihajlovićeva novinarima u Beogradu.

Ona je rekla da restruktuiranje preduzeća Železnice Srbije ide po planu i da uporedo sa tim ide investiranje i sprovode se zakonodavne aktivnosti.

Dodala je da je tokom današnjih razgovora u Vladi Srbije s predstavnicima MMF-a, Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj bilo reči o putevima, odnosno Koridoru 10 i 11 i kapitalnim rashodima.

„Ministarstvo će ove godine imati stepen izvršenja svojih kapitalnih investcija 98 odsto. Mi ćemo ovaj put potrošiti ono što je opredeljeno za kapitalne investicije. Razgovarali smo o budžetu za 2016. godinu koji je vezan za investicije. Biće mnogo veći nego prethodne godine. Pričalo se o modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta, ‘duing biznis listi’ i zakonu o planiranju i izgradnji. Dobili smo i tu pohvale“, kazala je ministarka.

Ona je navela i da je Srbija pokrenula raskid tri ugovora s bugarskom kompanijom na Koridoru 10, jer ima manje od 10 odsto realizacije.

Mihajlovićeva je rekla da je bilo reči i o obuci koja počinje u Srbiji, kako bi 4.000 ljudi moglo da se uključi u proces elektronske gradjevinske dozvole koji startuje 1. januara 2016. godine.

Na pitanje da li je realno očekivati da plate u sektoru prosvete i zdravstva budu povećane za četiri odsto, Mihajlovićeva je navela da na ovom sastanku nije bilo reči o tome.

„Svakako će se to u jednom momentu naći na sednici vlade kada se bude završila treća revizija MMF-a,“ navela je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.