U trendu

Nemačka i Norveška pustile u rad podmorski energetski kabl

BERLIN – Nemačka i Norveška su danas pustile u rad novi podmorski kabl koji direktno povezuje električne mreže dve zemlje, ocenjujući taj čin kao ključni korak u evropskim naporima za prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Projekat vredan dve milijarde evra (2,4 milijarde dolara), nazvan Nordlink, omogućiće Nemačkoj da viškove električne energije iz svojih vetroparkova izvozi u Norvešku, gde se može skladištiti u ogromnim rezervoarima koje poseduje hidroenergetski sistem ove nordijske zemlje, izveštava agencija AP.

U periodima kada nema vetra, a time ni proizvodnje, električna energija se može puštati u nemačku mrežu iz norveških rezervoara kako bi se zadovoljila nemačka potražnja.

„Ovim postavljamo putokaz za savremeno snabdevanje Evrope energijom“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na virtuelnoj ceremoniji zvaničnog priključenja kabla na energetsku mrežu.

Kabl dug 623 kilometra prolazi od severne nemačke države Šlezvig-Holštajn ispod Severnog mora do mesta Tonstad na jugu Norveške. Operateri kažu da može da transportuje dovoljno električne energije za snabdevanje 3,6 miliona domaćinstava ođednom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.