U trendu

Nemačka kompanija tuži Albaniju zbog kontroverznog projekta luke

BERLIN – Nemačka kompanija EMS Shipping and Trading podnela je tužbu protiv Albanije arbitražnom sudu ICSID u Vašingtonu zbog koncesije za upravljanje terminalom u luci Drač, koja je određena za više milijardi evra.

Od 2013. godine kompanija poseduje pravo upravljanja Istočnim terminalom luke za utovar i istovar brodova. Ali, trenutni planovi za razvoj luke znače da kompanija mora da se preseli u novu luku, koja će biti izgrađena u Porto Romanu.

Međutim, kako nova luka još nije izgrađena, iz nemačke kompanije kažu da je nastavak poslovanja neizvestan, prenosi Euraktiv.

Kompanija je tužbu podnela 7. aprila nakon što je prethodno poslala žalbu albanskoj vladi, diplomatskom predstavništvu Nemačke u Albaniji i delegaciji EU.

Kako se navodi, pošto je do isteka 35-godišnjeg ugovora ostalo još 25 godina, došlo je do arbitraže.

Na osnovu zarade kompanije u 2021. od ukupno 1,3 miliona evra, presuda u njihovu korist mogla bi da košta albansku državu desetine miliona.

Albanija je poslednjih godina izgubila nekoliko arbitražnih slučajeva visokog profila, poput parnice od 110 miliona evra sa italijanskim biznismenom Frančeskom Beketijem koji je imao interese u otpadu, hidroelektranama, medijima i fudbalu i presude od 44 miliona dolara kompaniji za izgradnju puteva Aktor, zbog kašnjenja u završetku projekta.

Projekat predviđen za luku Drač je sam po sebi kontroverzan, navodi portal i dodaje da Emaar grupa sa sedištem u Dubaiju planira da razvija ovu oblast tokom pet godina po ceni od dva miliona evra, a ti planovi uključuju pretvaranje tog područja u luksuznu marinu za jahte sa vrhunskim prodavnicama i apartmanima.

Zbog straha od nedostatka transparentnosti i konkurencije EU je u novembru 2022. godine otkazala grant od 28 miliona evra kao deo Investicionog fonda za zapadni Balkan, koji je trebalo da se koristi za zapadni terminal luke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.