U trendu

Nemačka najvazniji privredni partner Srbije

NOVI SAD – AHK Road Show, drugi u nizu susreta sa domaćim privrednicima koji organizuje Nemačko-srpska privredna komora, održan je danas u Novom Sadu.

Predstavljeni su rad Komore, vrste podrške, dobavljačka inicijativa, potencijali za saradnju i za ulazak na nemačko tržište, vodečhi sajmovi u Nemačkoj i mnogi drugi projekti.

Prema rečima generalnog direktora Komore, ovaj događaj je simbol vrlo bliskih odnosa između Srbije i Nemačke.

U Vojvodini posluju 54 nemačke kompanije koje zapošljavaju 23.000 ljudi, a ulaganja su 1,5 milijardi evra. Region Vojvodine je važan za Nemačku i veoma sam zadovoljan što imamo priliku da razgovaramo o našoj saradnji koja opstala i u vreme korone. U Novom Sadu se nadamo dijalogu sa predstavnicima nemačkih predizeća ali i srpskih jer naši poslovni odnosi nisu samo u jednom pravcu nego su obostrani, rekao je Frank Aleter, generalni direktor Nemačko-srpske privredne komore.

Ispred lokalne samouprave susretu je prisustvovao gradski većnik za privredu, Milorad Radojević, koji je čestitao na jubileju, 20 godina postojanja Nemačko-srpske privredne komore.

Naglasio je da to govori o njenom značaju, isto kao i rezultati koji se ogledaju u dobroj saradnji, velikom broju kompanija koje posluju u Srbiji i ljudi koje zapošljavaju, kao i da je Nemačka sa preko pet milijardi evra najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije.

Za nas u Novom Sadu je važan dolazak Kontinentala, ali svi nivoi vlasti učestvuju i dalje u stvaranju povoljnog ambijenta za nemačke investicije. Na dobrom smo putu, nemačke kompanije rado dolaze i najbolja su pozivnica za sve ostale, rekao je Radojević

Nikola Žezelj, direktor Razvojne agencije Vojvodine, kaže da su rado prihvatili poziv da učestvuju u organizaciji ovog skupa.

Već godinama sarađujemo sa Nemačko-srpskom privrednom komorom i nemački investitor su vrlo dragi u svakoj lokalnoj samoupravi. Nadam se da ćemo sarađivati i u narednom period, izjavio je Žeželj.

Grad Novi Sad i Novosadski univerzitet imaju veliku ulogu u unapređenju saradnje dve zemlje, istakla je Ana Kristin Piplica, rukovodilac privrednog odeljenja nemačke ambasade u Beogradu.

Dodala je da njena zemlja ne samo da podržava Srbiju da se pridruži Evropskoj uniji, već i da uspostavi vladavinu prava, kao osnov za investiranje.

Novi Sad je veliki partner u okviru bilatelarne saradnje, pomenuli smo Kontinental, ali to se odnosi na sve kompanije koje su prisutne u ovom regionu, kako u oblašti automobilske, tako i u IT industriji. Naši ekonomski odnosi u drugoj godini pandemije vrlo su bliski i intenzivni, Nemačka je največhi spoljnotrgovinski partner Srbije i spoljna trgovina je iznosila 5,3 milijarde evra, rekla je Piplica.

Korona je postavila izazove, smatra i Martin Gaber, korespodent za Zapadni Balkan iz nemačke organizacije Germany Trade and Invest i kompanije žele da skrate lance dobavljača, pa Zapadni Blakan sve vise dolazi u njihov fokus.

To posebno vidimo u Novom Sadu, kao i mogućnost za još bolju saradanju u automobilskoj, IT indusriji i poljoprivredi. Stoga mi je drago što možemo da i ovde razgovaramo sa preduzećima o predstavnicima lokalne samouprave, kazao je Gaber.

Skup privrednika i institucionalnih partnera Nemačko-srpske privredne komore u okviru „AHK Road Show“ biće nastavljen susretima u Čačku i u Nišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.